Cum trebuie mestecata mancarea pentru o digestie sanatoasa

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, February 21, 2018 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru mestecare mancare

Mancand tot timpul pe fuga pentru a finaliza alte aspecte considerate mai importante, adultii ajung sa petreaca in medie 23 de minute pe zi pentru toate cele trei mese esentiale ale zilei. Un studiu realizat de cercetatori pe subiecti din Marea Britanie arata ca acestia sunt prea ocupati pentru a manca si aloca mai putin de jumatate de ora alimentatiei. Astfel, majoritatea oamenilor petrec sase minute luand micul dejun, opt minute consumand pranzul si noua minute savurand cina. O cincime dintre respondenti nici macar nu iau loc la masa cand mananc si o treime mananca atat de repede incat abia daca sesizeaza gustul mancarii. 

Kristina Locke, fondator al Conscious Food, unde a fost realizat studiul, a declarat: “Suntem surprinsi de timpul si de importanta pe care oamenii le acorda mancatului. 80% dintre cei chestionati au inteles ca ar trebui sa petreaca cel putin 20 de minute la fiecare masa insa cercetarea arata ca ei consuma toate trei mesele intr-o treime din timpul care ar trebui alocat.” In plus, timpul alocat masticatiei este si el esential. Astfel, 65% dintre cei chestionati considera ca o imbucatura trebuie mestecata de zece ori sau chiar mai putin, cand in realitate, specialistii considera ca ar trebui executate intre 20 si 30 de miscari pentru o digestie sanatoasa. 

Cercetătorii chinezi au recrutat 16 adolscenţi slăbuţi şi 14 obezi. Au făcut două experimente. În primul, ei au vrut să observe dacă grăsunii îşi mestecă hrana într-un mod diferit faţă de cei slabi. S-a descoperit că deşi cei graşi mestecă cu aceaşi viteză ca a celor slabi, ei înghit mai repede. În cel de-al doilea experiment, ambele grupuri au primit o friptură de porc. La fiecare gură, carnea trebuia mestecată de 15 ori şi apoi înghiţită. Exerciţiul se repeta pentru 40 de mestecături. S-a demonstrat astfel că se consumă calorii cu 12 procente mai puţin indiferent de greutatea voluntarilor dacă se mestecă mai mult. Aşadar, mâncatul pe îndelete poate fi o bună soluţie pentru a rezolva problema greutăţii. Un sondaj făcut pe 1.000 de britanici a arătat că ei mestecă doar de şase ori o îmbucătură, în plus cel puţin o masă îi găseşte pe drum sau e luată în picioare, din mers.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cum trebuie mestecata mancarea pentru o digestie sanatoasa