Cum trebuie ingrijita pielea dupa scoaterea unei alunite

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, August 22, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru scoaterea unei alunite

Excizia unei alunite se face fie din motive estetice, fie de sanatate, caz in care este urmata de o biopsie. Interventia nu este riscanta si dureaza cateva minute, insa este important sa stiti ce trebuie sa faceti dupa. Procesul de ingrijire ulteriora a zonei tratate este esential pentru a preveni infectia, pentru a mari viteza de vindecare si a reduce probabilitatea de aparitie a unei cicatrici inestetice.

Iata cateva lucruri de care sa tineti cont:

1. Peroxidul de hidrogen, alcoolul si iodul pot incetini procesul de vindecare, astfel incat este recomandat sa nu folositi produse care contin aceste ingrediente.
2. In primele 72 de ore plaga post-operatorie este protejata cu un pansament sau bandaj steril dar apoi, in majoritatea cazurilor, poate fi lasata descoperita.
3. Evitati zgarierea sau frecarea leziunii in timpul recuperarii. Pe masura ce rana se va vindeca, aceasta poate provoca mancarime, un simptom normal, care nu necesita interventie medicala.
4. Reveniti la activitatile normale imediat dupa procedura. Daca rana este localizata pe o articulatie, cum ar fi cotul sau genunchiul, acest lucru poate ingreuna efectuarea anumitor miscari. Limitarea utilizarii articulatiei afectate pentru o zi sau doua este de obicei suficienta pentru a atenua disconfortul.
5. Incercati sa tineti rana post-operatorie uscata pentru 48-72 ore pentru a inlesni vindecarea.
6. Nu expuneti zona postoperatorie la lumina directa a soarelui, deoarece acest lucru ar putea intarzia formarea de celule noi si favorizeaza aparitia pigmentarii. Daca totusi efectuati activitati in aer liber, protectia solara este esentiala pana cand cicatricea se estompeaza, ceea ce indica vindecarea profunda.
7. Daca ati efectuat un tratament de indepartare a unei alunite faciale, este recomandata evitarea machiajului la femei si a barbieritului la barbati in timpul primei etape a procesului de vindecare. Aceste proceduri pot fi reluate dupa indepartarea suturilor, timp in care epiderma exterioara s-a format, astfel incat rana chirurgicala nu este la fel de sensibila ca inainte.
8. Respectati data stabilita de medic pentru scoaterea firelor. Intarzierea poate duce la integrarea firelor in piele, formarea de granuloame sau cicatrici inestetice, iar scoaterea mai devreme poate duce la desfacerea plagii.
9. In cazul aparitiei de simptome caracteristice infectiei precum durere, usturime sau supuratie, inflamatie severa, intarirea zonei, adresati-va urgent medicului pentru tratament.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cum trebuie ingrijita pielea dupa scoaterea unei alunite