Cum tratam hiperfagia

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, August 1, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Hiperfagia este caracterizata de mancatul in exces, dar mai mult decat atat, se refera la un apetit foarte crescut, astfel incat sa aiba semnificatie clinica. Este demonstrat ca pacientii depresivi care sufera de hipersomnie (somn in exces), hiperfagie si o energie foarte scazuta, sunt mai predispusi in dezvoltarea depresiei bipolare, decat a celei unipolare.

Hiperfagia poate aparea din mai multe cauze, cum ar fi: stresul, lipsa unei activitati, anumite persoane avand tendinta de a manca in exces cand nu au nimic de facut, obisnuinta de a manca si renuntarea la fumat. Alte cauze sunt reprezentate de afectiunile datorate alimentatiei, cum ar fi: bulimia  (mancat excesiv, urmat de varsaturi provocate), tulburarea de mancat compulsiv (episoade in care se ingera o cantitate mare de alimente intr-un timp relativ scurt). Mai exista si cauze datorate bolilor depresive, cum ar fi: depresia, episoade depresive majore sau alte afectiuni depresive. Afectiunile hipotalamusului pot cauza de asemenea hiperfagie, precum si foamea excesiva care poate aparea in cazul: intoxicatiei cu marijuana, diabet, cetoacidoza diabetica , hipoglicemie, boala Graves. Unele medicamente pot provoca si ele o foame neobisnuita, cum ar fi cele pentru tratarea psoriazisului sever, depresiei si a diabetului de tip 2.

Semnele principale ale hiperfagiei sunt reprezentate de mancatul in exces, apetit neobisnuit de mare si de foamea constanta. Simptomele apetitului crescut sunt reprezentate de cresterea brusca in greutate, o dorinta inexplicabila de a manca, anxietate crescuta si palpitatii cardiace. Alte simptome mai pot fi durerile abdominale, sentimentul de vinovatie aparut pe plan psihologic ca urmare a mancatului exagerat, senzatie de somnolenta, varsaturi. Hiperfagia induce o stare incontrolabila de foame, in care simti nevoia sa mananci indiferent de circumstante, o foame care te trezeste din somn si care incerci constant sa o potolesti, fara rezultate insa. 

Primul pas in tratarea hiperfagiei este cel de recunoastere al bolii, in care pacientul trebuie sa constientizeze si sa admita ca sufera de aceasta afectiune. Urmatorul pas este cel in care se incearca diminuarea apetitului prin diverse metode. Majoritatea persoanelor prefera sa recurga la metoda chirugicala de bypass stomacal, in care este indepartata o mare parte din stomac, decat sa lupte cu propria lor slabiciune. Daca suferiti de aceasta afectiune, trebuie sa intelegeti ca doar prin vointa se poate rezolva totul, facand eforturi sustinute de prieteni si familie, pentru a manca normal. 

Unele dereglari endocrine pot sa accentueze foamea, insa s-a dovedit ca doar 10% din persoanele obeze sufera de aceste afectiuni hormonale, restul cazurilor datorandu-se lipsei de vointa pentru a invinge foamea. Pentru tratarea hiperfagiei mai pot fi folosie si metode alternative, cum ar fi ceaiuri din diverse plante recomandate  de  medic, yoga sau diverse metode de relaxare, precum si evitarea gustarilor dintre mese.

Hiperfagia trebuie diagnosticata precoce pentru a evita complicatiile induse de starea de obezitate care o insoteste, complicatii care in foarte multe cazuri, din pacate, duc la decesul pacientului. De aceea daca prezentati simptomele descrise anterior, ar trebui sa cereti ajutor specializat, nelasandu-va doborati de dorinta incontrolabila de a manca, deoarece cu vointa si un pic de ajutor ea poate fi invinsa.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cum tratam hiperfagia