Cum tratam chisturile sebacee

Posted by Alin Marinescu on Monday, March 26, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Chiar daca nu este o problema grava de sanatate, poate fi o afectiune deranjanta si inestetica. Aceste chisturi sebacee sunt comune, nu prezinta risc de cancer si nu sunt contagioase. Cele mai frecvente locuri unde pot aparea chisturi sebacee sunt scalpul, urechile, spatele si fata, iar aceste imperfectiuni nu apar pe palme, maini si talpi. La barbati apar in special in zona pieptului si a scrotului.

De ce se formeaza: cheratina din epiderm blocheaza o glanda sebacee, iar secretia ei (sebumul) se va acumula intr-un sac ce devine vizibil prin piele. Aceste chisturi sebacee nu au o cauza anume, ci se pot datora unor traumatisme ale pielii, inflamatii ale foliculilor pilosi, anumite cauze ereditare sau un efect al sindromului Gardner.

Chisturile sebacee sunt formatiuni rotunde, care au culoarea pielii si nu dor. Nu prezinta alte simptome decat faptul ca se maresc, odata cu trecerea timpului. Diagnosticul se pune in urma unei analize efectuate de medicul dermatolog, care trebuie sa excluda posibilitatea unei infectiuni sau cancer.

Daca observi ca ai o astfel de formatiune la nivelul pielii, este bine sa mergi la medic inainte ca aceasta sa se mareasca. Specialistul poate recomanda o procedura prin care sa se inlature chistul sebaceu. Se poate face tratament injectabil cu triamcinolon acetonid sau corticosteroizi, care reduc inflamatia. Medicul poate apela la chirurgia estetica: se face fie o incizie si drenaj, pentru a indeparta continutul sau o excizie totala prin care se elimina intrebul chist. De asemenea, se mai foloseste un laser cu dioxid de carbon care distruge chistul.

Aceste chisturi sebacee se pot trata si cu remedii naturiste, insa doar cand sunt de mici dimensiuni. In cazul in care se agraveaza, cel mai bine este sa apelezi la medic.

Ce remedii naturiste poti folosi?

Ulei din arbore de ceai: este antiinflamator si antibacterian, astfel ca ajuta la retragerea chistului si indepartarea infectiei. Este la fel de bun pentru acnee.
Ulei de ricin: reduce mancarimea, daca acesta e unul dintre simptome si micsoreaza chistul.
Iod: este dezinfectant si reduce inflamatia.
Sare Epsom: indeparteaza infectia si lupta impotriva bacteriilor ce cauzeaza chistul.
Mierea: se faca cataplasma cu miere si patlagina care face minuni in cazul acestei afectiuni.
Chiar daca nu sunt dovedite anumite cauze pentru chisturi sebacee, se pot lua masuri pentru a reduce riscul de a face acest tip de afectiune. De exemplu, ai grija la alimentatie si consuma multa apa, cereale integrale, legume si fructe bogate in antioxidanti. Purifica sangele cu plante precum trifoi, papadie, macris sau usturoi.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cum tratam chisturile sebacee