Cum te ajuta somnul placebo

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, May 22, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Daca spui cuiva ca a dormit mai bine decat crede ca a facut-o, se va descurca mai bine in anumite situatii ce pun la incercare abilitatile cognitive, precum testele de matematica sau de limbaj. Daca nu poti dormi suficient, poti recupera cu somnul placebo. Asa sugereaza un nou studiu care arata ca indivizii se descurca mai bine la teste cognitive atunci cand li se spune ca au avut parte de o perioada consistenta de somn REM, chiar daca in realitate nu a fost asa. 

Cercetatorul Eric Horowitz descrie studiul pe blogul sau, numit “Peer-Reviewed By My Neurons”. “Intr-un experiment, participantilor le-a fost oferita o scurta lectie despre relatia dintre calitatea somnului si functiile cognitive si li s-a spus ca proportia normala de somn REM era intre 20% si 25%. Participantii au fost apoi legati la un aparat despre care li s-a spus ca le va masura pulsul, tensiunea si frecventa cerebrala, dupa care va calcula in functie de datele respective perioada de somn REM pe care au avut-o in noaptea respectiva. (Foarte putini participanti au raportat ca ar fi avut suspiciuni in legatura cu aparatul.) Unora dintre participanti li s-a spus ca au avut parte de 16.2% somn REM (sub nivelul normal al calitatii somnului), iar altora li s-a spus ca au avut 28.7% somn REM (deasupra nivelului normal de calitate a somnului).” 

Participantii la studiu au fost de asemenea rugati sa evalueze cat de bine au dormit. In urma experimentului a reiesit ca aceia carora li s-a spus ca au dormit mai bine s-au descurcat mult mai bine la un test de procesare rapida a informatiei, numit Testul Auditiv pe Etape de Adunare in Serie (PASAT), care presupune sa aduni mai multe numere, dar si la testul de fluenta verbala (COWAT). Cei carora li s-a spus ca nu au dormit bine nu s-au descurcat prea bine la teste. Nu s-a intamplat la fel si cu cei care si-au evaluat pozitiv calitatea somnului, acestia avand aproximativ aceleasi rezultate ca si cei care credeau ca au dormit prost. “Aceste rezultate sustin ipoteza potrivit careia starea de spirit influenteaza nivelul aptitudinilor cognitive atat pozitiv cat si negativ, sugerand o modalitate de a controla sanatatea si gandirea individului.” 

Insa cum ai putea sa te pacalesti ca ai dormit bine nu este tocmai clar. Desi, asa cumscrie Horowitz, “daca poti sa te convingi ca rutina de somn functioneaza, fie ca e vorba despre citit, exercitii sau ca mananci miere - ai putea vedea beneficiile cognitive ale somnului bun chiar si in noptile cand nu dormi bine.” Universalitatea efectului placebo continua sa ii uimeasca pe cercetatori, insa informatia ce insoteste acest efect este vitala. Cunoscand informatii potrivit carora placebo poate reduce durerea provocata de migrene, oamenii care iau medicamente placebo sustin ca durerea s-a ameliorat, chiar si dupa ce afla ca le-au fost administrate astfel de pilule. Acest studiu a fost publicat in “Journal of Experimental Psychology: Learning, Memory and Cognition”.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cum te ajuta somnul placebo