Cum să gestionezi crizele emoţionale ale copiilor mici

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, February 14, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru crizele emoţionale copii

Educaţia copiilor este un capitol foarte sensibil pentru părinţi. Pana la 4 ani, mulţi copii traversează crizele emoţionale, ceea ce specialiştii străini numesc “tantrums”, acele manifestari în care tu ca părinte pari că nu mai ştii cum să procedezi să o scoţi la capăt, să îi restabileşti starea emoţională stabilă, să înţelegi ce vrea, să reuşeşti să îl şi educi, dar şi să menţii şi relaţia bună cu copilul tău.
Iată sfaturi ale specialistilor care vă vor fi de folos în a educa copiii pentru rezolvarea celei mai des întâlnite provocări de părinte şi probleme de comportament ale celor mici: crizele emoţionale.
Mai rari părinţii care să nu se fi confruntat cu un asemenea episod: tăvălit pe jos, dat din picioare, lovituri de pumni, ţipete. Ele denotă faptul că cel mic se află pe un teren emoţional teribil de instabil. Specialiştii spun că 60-80% dintre copiii de 1-3 ani au astfel de crize emoţionale cel puţin o dată pe săptămână. Iar 20% dintre copiii de aceeaşi vârstă le experimentează zilnic. În unele cazuri, acest comportament se poate prelungi până la 4 ani. După această vârstă majoritatea crizelor ar trebui să se oprească sau măcar să se rărească substanţial.
De ce se întâmplă? Majoritatea crizelor emoţionale are ca substrat o frustrare, însă vocabularul lor nu le permite să articuleze ce-i deranjează. Mai mult, ei nu au încă dezvoltată capacitatea de a controla fiecare impuls emoţional. Practic, copiilor le este imposibil să nu-şi arate frustările care, în cazul lor, se manifestă fizic. De ce să fie frustrat copilul meu?, te poţi întreba pe bună dreptate. Este firesc. Începând cu  2 ani (deseori chiar de la 1 an si jumătate) copilul descoperă lumea din jurul său cu tot ce conţine ea, prin cele 5 simţuri ale sale. Încep să îi apară dorinţele. De cele mai multe ori, la ce copilul îşi doreşte primeşte răspunsul negativ al părinţilor. Uneori e normal să i se spună “nu”. Doar nu putem fi de acord cu o fetiţă de 2 ani si 3 luni care doreşte să zboare la marginea balconului ca Tinker Bell sau cu un băieţel care chiar crede că nu doar Spiderman se poate agăţa de pereţii blocului ci şi el. Iar lanţul de interdicţii îl frustrează pe copil.
Ce trebuie făcut? Nu poţi evita crizele emoţionale. Sunt o parte a dezvoltării copiilor. Sunt reprezentarea conflictului etern al oamenilor între dorinţă şi putinţă. Între ce îţi doreşti si ce se si poate întâmpla cu ce îţi doresti. Între ce vrei si ce ţi se dă voie. Încet-încet, copiii învaţă acest lucru si devin echilibraţi emoţional. Dar pentru asta e nevoie de răbdare si consecvenţă din partea părinţilor.
Dacă vrei să mai răreşti aceste episoade, nu trebuie să cedezi. Nu faci decât să le recompensezi comportamentul neadecvat şi îl vor repeta cu siguranţă pentru a obţine ceea ce-şi doresc. Şi mai rău este să cedezi doar în anumite momente, trimiţându-i astfel mesajul că numai o criză “de amploare” te poate “convinge”. Ei trebuie să înveţe lecţia că nu poţi obţine ce îţi doreşti cu orice tip de manifestare fizică sau emoţională care îţi vine din instinct.

Data viitoare când te confrunti cu o astfel de criză poţi încerca următoarea strategie:

– Îi spui o dată (maxim de două ori) ce nu are voie  (motivul pentru care a izbucnit criza) şi de ce nu are voie dar folosind puţine cuvinte (deşi e mic, faptul că îi explici va consolida relaţia voastra pe termen lung) , după care îi ignori comportamentul neadecvat.
– Nu îl cerţi, nu exagerezi emoţional la rândul tău de revoltă că se poartă aşa, pur si simplu te comporţi ca si cum nu ai văzut ce face ca să încerce îndeplinirea dorinţei sale. Ceea ce spui trebuie să se concentreze pe ce nu e bine să facă, nu despre manifestarea sa.
– Deşi e uşor de zis si greu de făcut, trebuie să ţii tot timpul minte că o criză de nervi la copii nu durează mai mult de 5 minute. Dacă sunteţi în public, ia copilul de acolo. Du-l într-o zonă mai retrasă care vă va elibera de stress pe amândoi.
– Ai grijă la tonul vocii, care trebuie să fie calm, neutru, vorbă rară si apăsată. Trebuie să transmiţi imaginea unui adult stăpân pe sine si pe situaţie (să îţi modeleze copilul) nu frustrat sau cu nervii la pământ.
– Nu-i da şi nu-i cere explicaţii. Va fi prea nervos să te poată înţelege.
– Tot ce trebuie să faci este să reiei activitatea pe care o făceaţi înainte să intervină criza.

Sunt foarte multe situaţii care pot declanşa crize emoţioanale. De exemplu, achiziţionarea unei jucării pe care urmează să o faceţi cadou unui alt copil. Soluţiile sunt fie să nu-l iei la cumpărături, fie îi spui dinainte ce urmează să faceţi. “Mergem să-i luăm o jucărie lui X. Nu vom cumpăra şi altceva. Dacă îţi place o jucărie de acolo şi ţi-o doreşti îmi spui şi o trecem pe lista de cadouri pentru ziua ta”. Ţine cont de faptul că majoritatea crizelor de nervi se produce când copilul este obosit sau flămând. Aşa că fii pregătit tot timpul cu o gustare sau evită să ieşi cu el când este epuizat.
Dacă copilul tău are mai mult de 3 astfel de crize pe zi sau aceste crize durează mai mult de 15 minute, înseamnă că sunt şi alţi factori “perturbatori”: lipsa somnului, dieta necorespunzătoare. Dacă nu găseşti o cauză certă a crizelor emoţionale, ar fi bine să consulţi şi medicul pediatru.
Tu cum reacţionezi când copilul tău face o criză emoţională? Care crezi că este cea mai bună metodă de a “domoli” un copil mic nervos?

Sursa:   sfatulparintilor.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cum să gestionezi crizele emoţionale ale copiilor mici