Cum stii daca organismul tau produce prea mult estrogen?

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, February 7, 2018 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru prea mult estrogen

Estrogenul este un hormon reproductiv foarte important care mentine un echilibru intre ciclul menstrual si momentul in care decidem sa ramanem insarcinate. Hormonii din corpul nostru ar trebui sa fie mereu intr-un echilibru perfect, din acest motiv prea mult estrogen poate fi daunator.
 
Cand acest echilibru exista corpul nostru functioneaza cum trebuie, insa cand intervine un dezechilibru, incepem sa avem diferite probleme. Estrogenul este in mare parte produs de ovare, insa acesta poate fi produs si de celulele de grasime sau de glandele endocrine. De asemenea, nivelul de estrogen din corp poate creste daca iei diferite medicamente, consumi alcool in exces sau daca suferi de obezitate sau diabet. Desi estrogenul este cunoscut ca hormonul feminin, iar testosteronul ca cel masculin si barbatii si femeile au in corpul lor ambii hormoni, diferenta intervine in cantitatea de hormoni care se regasesc la ambele sexe, barbatii avand mai mult testosteron, iar femeile mai mult estrogen.
Sunt diferite perioade in care pot interveni aceste dezechilibre, de la pubertate la sarcina sau menopauza. Iata 13 din semnele pe care corpul nostru le emite atunci cand avem prea mult estrogen:


1. Surplusul de greutate
Unul dintre principalele simptome ca avem prea mult estrogen in corp este faptul ca ne ingrasam brusc, mai ales in zona soldurilor. Putem avea de asemenea o senzatie de balonare sau dificultati in a scapa de kilogramele in plus in aceasta perioada.

2. Mainile sau picioarele reci
Un alt semn cauzat de excesul de estrogen este circulatia sanguina deficitara, care se poate traduce prin palme sau talpi reci. Cand observam o astfel de stare ar trebui sa fim mai atente la cum ne imbracam si sa evitam sa ne expunem foarte mult la frig.

3. Menstruatia neregulata
Atat excesul de estrogen cat si lipsa lui pot determina un ciclu menstrual neregulat. Daca perioada de menstruatie este mai lunga decat de obicei sau mai abundenta, ar fi bine sa consultam un medic specialist deoarece aceste lucruri pot cauza anemie sau pierderea fierului din organism.

4. Durerile la nivelul sanilor
Sanii nostri sunt foarte sensibili la schimbarile hormonale. Daca experimentam dureri la nivelul sanilor, acesta este un semn in plus al excesului de estrogen din corp.

5. Libidoul scazut
Dorinta sexuala inhibata este un alt semn al unei probleme legate de nivelul ridicat de estrogen. O persoana care are o astfel de problema rareori initiaza sau raspunde dorintei sexuale a partenerului de viata.

6. Sindromul premenstrual
Acest sindrom afecteaza aproximativ 85% din femeile aflate la menstruatie. Poate cauza schimbari de comportament, de atitudine sau chiar o stare fizica slabita.

7. Durerile de cap
De asemenea, din cauza unui nivel de estrogen ridicat poti avea dureri de cap care iti pot afecta activitatea zilnica. Dupa perioada de mentruatie nivelul de estrogen poate creste in mod anormal si iti poate afecta starea de sanatate.

8. Insomnia
In perioade de dezechilibru hormonal, lipsa somnului este unul din semnele excesului de estrogen. Pe de alta parte, progesteronul este hormonul care te ajuta sa te relaxezi si sa depasesti o astfel de perioada.

9. Oboseala
In mod evident daca nu putem dormi suntem extrem de obosite si nu ne mai putem concentra asupra activitatilor cotidiene. In aceste momente trebuie sa facem tot posibilul sa acordam mai multa atentie lucrurilor pe care le avem de facut, astfel evitam sa avem o performanta scazuta la serviciu si nu numai.

10. Schimbarile de comportament
Cu siguranta tuturor ni s-a intamplat sa avem schimbari de comportament mai ales in perioada menstruatiei. In acele momente putem avem atacuri de panica, stari de anxietate sau depresie. Nivelul ridicat de estrogen poate cauza chiar un mix intre stari de anxietate si depresie in acelasi timp.

11. Caderea parului
Un nivel de estrogen ridicat si un nivel scazut al progesteronului pot cauza subtierea firului de par, iar acest lucru determina caderea excesiva a parului in perioadele in care avem un dezechilibru hormonal.

12. Problemele de memorie
Pana nu demult se cunostea faptul ca nivelul scazut de estrogen poate cauza Alzeihmer, insa de curand cercetatorii au aflat faptul ca si un nivel ridicat de estrogen poate determina probleme de memorie si dificultatea de a ne aminti diverse lucruri.

13. Migrenele, un semn ca organismul tau produce prea mult estrogen
Durerile de cap pot aparea mai ales in perioada menstruatiei in care excesul de estrogen din organism isi spune cuvantul. Cauza, intensitatea sau durata unei migrene poate varia in functie de tipul de migrena. In aceste momente orice ne poate deranja si cauza un disconfort, de la un zgomot mai puternic la o lumina aprinsa.

Este cu adevarat o problema daca organismul nostru produce prea mult estrogen? Unii ar spune ca nu, insa cu siguranta acest lucru reprezinta o problema, deoarece poate cauza diferite tipuri de cancer, depresie sau boli ale sistemului circulator. Daca realizam ca avem unul sau mai multe din simptomele mentionate anterior este momentul sa mergem la medic pentru un consult mai amanuntit. Astfel, diferite teste pot determina exact nivelul de estrogen din organism.

sursa: elle.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cum stii daca organismul tau produce prea mult estrogen?