Cum stii daca ai fost infectat cu virusul West Nile dupa intepatura unui tantar

Posted by Alin Marinescu on Monday, September 26, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru muscatura tantar

Potrivit datelor Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, 65 de persoane au fost infectate cu virusul West Nile in Romania in perioada 1 mai - 15 septembrie, din care sase au decedat.

Virusul West Nile este periculos pentru ca poate fi un declansator unor afectiuni serioase, de fapt acestea fiind cele care duc la deces. Principala sa cale de transmitere in randul oamenilor fiind intepatura tantarilor infestati.

Virusul West Nile are o perioada de incubatie de 3 pana la 14 zilei de la contactarea sa. in acest interval apar primele simptome, doar ca, in functie de organism si de rezistenta acestuia, acestea pot fi diferite. Specialistii au identificat trei tipuri de situatii:

1. Simptome severe - fac meningita sau encefalita - sunt intalnite la o persoana din 150 infectate. Ele sunt: febra puternica, dureri chinuitoare de cap, inepenirea gatului, dezorientare, coma, tremor si convulsii, slabiciune musculara, probleme de vedere, amorteala si chiar paralizie. in acest caz, efectele neurologice pot fi permanente, recuperarea este lunga si anevoioasa. in caz ca le aveti, trebuie sa va prezentati de urgenta la camera de garda a unui spital de boli infectioase!

2. Simptome moderate - in cazul unei incubatii rapide (2-8 zile), circa 20-25% din persoanele infectate manifesta: febra, dureri de cap, stare de greata, varsaturi si diaree, dureri musculare si articulare, urticarie pe piept, stomac si spate. in aceasta situatie, simptomele se manifesta in jur de 10 zile, recuperarea este mai usoara, starea pacientului ameliorandu-se dupa cateva zile. in caz ca le aveti, trebuie sa va prezentati de urgenta la camera de garda a unui spital de boli infectioase!

3. Cea mai frecventa situatie este, insa, infectia asimptomatica! O fac circa 75-80% din persoanele infectate. Practic, ele nu prezinta niciun simptom si nu e obligatoriu ca pesoanele muscate de tantari infectati sa se si imbolnaveasca.

Cum diagnosticul se poate pune doar pe cazurile severe sau medii, medicii recomanda populatiei sa evite expunerea la tantari purtand imbracaminte cu maneci lungi si pantaloni lungi, sa utilizeze substante chimice repelente de tantari, sa impiedice patrunderea insectelor in casa (plase de protectie), sa asigure desecarea baltirilor de apa din jurul gospodariilor, sa indeparteze recipientele de apa statuta si gunoiul menajer.

sursa:doctorulzilei.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cum stii daca ai fost infectat cu virusul west nile dupa intepatura unui tantar