Cum stii ca un cunoscut incepe sa aiba o problema psihica

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, August 7, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Printre noi se ascund multe persoane care sufera de boli psihice. Dintr-un motiv sau altul, ne este greu sa ne dam seama de acest lucru si nu putem interveni sa ii ajutam, mai ales atunci cand sunt persoane dragi noua. Iata care sunt primele semne ca o persoana sufera de boli psihice. Aceste boli sunt adesea greu de depistat, iar daca nu intervenim rapid, se potagrava in timp, fara existenta unui tratament eficient.

Linia dintre normal si anormal devine foarte subtire, iar cineva din jurul nostru ar putea avea o asemenea problema, fara ca sa ne dam seama. Un psihiatru isi poate da seama imediat daca exista o problema, dar si noi putem sa vedem anumite schimbari si sa le asociem cu o problema psihica. Primul simptom este atunci cand o persoana incepe sa nu se mai ingrijeasca de ea. Daca inainte era foarte atenta la modul in care se imbraca si se aranjeaza si totul era curat luna, iar acum uita sa se spele, sa se pieptene si are casa murdara, este un mare semn de intrebare. Igiena precara si nepasarea legata de acest aspect sunt semne ale unei boli psihice.

Un alt semn este cand acea persoana nu isi mai ingrijeste copiii. Nu ii pasa de copii, nu ii ingrijeste si incepe sa se comporte diferit cu ei. Si atunci cand are schimbari bruste de comportament vizavi de ei este un semn ca acea persoana are o boala psihica. Tulburarile de alimentatie, precum anorexia, bulimia si scaderile bruste in greutate ori ingrasarea intr-un timp scurt ar putea fi un semn ca acea persoana are tulburari psihice.

De asemenea, acea persoana are tulburari ale somnului, precum si probleme la serviciu. Dintr-un angajat model, are schimbari bruste de temperament, intarzie la munca si este morocanos. Petrece mult timp rezolvand probleme banale si nu se poate concentra. Incepe sa fie o persoana singuratica, se indeparteaza de prieteni si nu mai iese nici pana la piata, nu se simte deloc in siguranta in public si are impresia ca cineva vrea sa ii faca rau. Crede ca este urmarita si ca oricand i se poate intampla ceva grav. La polul opus, alte persoane incep sa devina dependente de prieteni si de familie, iar orice indepartare de ei le creeaza anxietate si frica. Si cei care repeta obsesiv anumite obiceiuri sau cuvinte pot suferi de o boala psihica. Fie ca se spala de mai multe ori pe maini, devin obsedati de curatenie, isi aranjeaza lucrurile de mai multe ori si se tem de germeni pot suferi de o boala psihica.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cum stii ca un cunoscut incepe sa aiba o problema psihica