Cum si-a capatat macul proprietatile sale analgezice?

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, September 4, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Savantii au construit genomul opiului macului (Papaver somniferum). Apoi, au identificat un grup de 15 gene care ajuta planta sa sintetizeze compusi chimici asemanatori care includ analgezice puternice precum morfina, dar si alte molecule cu posibile proprietati medicale.

Grupul de gene a stat laoalta timp de zeci de milioane de ani, conform echipei condusa de cercetatorii de la Universitatea Jiaotong, care a publicat noul studiu pe 30 august in revista Science. Totusi, productia de morfina a plantei a evoluat mai recent. Acum circa 7,8 milioane de ani, planta si-a copiat intregul genom. Unele gene in plus au dus la aparitia unor noi roluri care au ajutat macul in generarea morfinei, deoarece planta avea deja cel putin cate o copie a acelor gene care isi indeplineau rolul original, relateaza descopera.ro, care citeaza Science News.

Nu a fost un proces realizat intr-un singur pas. Un eveniment de copiere a ADN-ului a facut ca doua gene sa fuzioneze intr-una singura. Gena hibrid este responsabila pentru o schimbare a formei esentiala in precursorii alcaloidelor (un grup mare de gene din care face parte si cel studiat), orientand acele molecule spre crearea compusilor asemanatori morfinei, in detrimentul altor tipuri de alcaloide.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cum si-a capatat macul proprietatile sale analgezice?