Cum se trateaza ruptura de ligamente incrucisate

Posted by Alin Marinescu on Monday, March 12, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Chiar daca nu o facem conştient, mişcam genunchii de sute de ori pe zi. Ligamentul incrucişat anterior este unul dintre ligamentele care asigura stabilitatea genunchiului. Persoanele care fac schi, cei care calca greşit şi, nu in ultimul rând, sportivii sufera, frecvent, de ruptura de ligamente incrucişate. Cât de grava este afectiunea, când este nevoie de operatie, ne spune dr. Tarek Nazer, medic specialist ortopedie şi traumatologie, specialist in chirurgia artroscopica minim invaziva.

Ligamentul incrucisat anterior (LIA) este unul dintre ligamentele care asigura stabilitatea genunchiului, se gaseste in spatiul dintre cei doi condili femurali. impreuna cu ligamentul incrucisat posterior formeaza un X, de acolo poarta si numele de ligament incrucisat.

Acesta asigura stabilitatea in plan sagital si rotational, controleaza miscarea genunchiului si ii ofera protectie impotriva miscarilor atipice. 

Ruptura de ligament incrucisat anterior apare atunci când facem o miscare gresita, de rotatie, a genunchiului. Ligamentul este suprasolicitat, intins prea mult, depaseste forta pe care o rezista si se rupe. Se aude o trosnitura, dar nu se umfla imediat, ci in 24 de ore.

Dupa ruptura de ligament incrucisat anterior, genunchiul se umfla, iar pacientul simte durere, sensibilitate la nivelul intregii articulatii, disconfort in timpul deplasarii si imposibilitatea de a executa complet flexia si extensia genunchiului. Când se prezinta la medic, pacientul spune ca simte ca ii „fuge” genunchiul.

O greseala des intâlnita este neglijenta pacientului pentru tratament dupa ameliorarea simptomelor, in general in 4-6 saptamâni de la producerea leziunii. Pacientul se simte mai bine si nu se mai prezinta la medic pentru tratament, insa acest dezechilibru creat duce la catastrofe adevarate ale genunchiului in timp, deoarece miscam genunchiul de sute de ori pe zi.

Cele mai noi studii indica faptul ca in cazul rupturii ligamentului incrucisat anterior (LIA) reconstructia sa este absolut necesara.

Cum se pune diagnosticul? Când este indicata operatia si in ce consta reconstructia ligamentelor? Cât dureaza recuperarea? Sunt intrebari la care raspunde dr. Tarek Nazer, care face si o demonstratie practica pe un mulaj adus in studio. Urmariti-i explicatiile in materialul video de mai sus.

sursa: digi24.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cum se trateaza ruptura de ligamente incrucisate