Cum se trateaza atacul de panica

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, December 27, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru atacuri de panica

Starile de panica constituie o constanta in societatea contemporana, unde tot mai multe persoane se confrunta cu aceasta stare. Unii recunosc, altii nu, iar o mare parte stiu ca se confrunta cu asa ceva, dar sunt in "stand-by". Nu fac nimic pentru a se "salva" din ghearele patimase ale acestei stari inconfortabile si apasatoare. Iata cum te poate ajuta in mod real psihoterapia astazi:

Starea de panica constituie o stare generala de rau fizic fara o baza organica. Modalitatile sunt diverse – batai accentuate ale inimii, probleme respiratorii, sentimentul acut de pierdere a controlului sau de moarte inerenta. Atacul de panica genereaza de multe ori contactarea serviciilor de urgenta desi el nu ameninta viata. 

Rolul psihoterapiei este de a "lucra" cauzele anxietatii. Anxietatea are o istorie, are cauze. Ea nu apare din senin si aparitia sa nu poate sa fie identificata cu un eveniment care a generat-o. Ca urmare, dificultatea sa consta in urmarirea acestor cauze care par pierdute. Somatizarea anxietatatii exprima de asemenea, o pierdere a sensului astfel incat starea pare lipsita de orice motivatie. Iata cateva modele de lucru pe care psihoterapeutul le poate evalua impreuna cu pacientul.

Psihoterapia individuala, cu o frecventa de 2-3 intalniri pe saptamana, permite crearea unei relatii psihoterapeutice prin care o persoana poate sa cunoasca si sa inteleaga formele de manifestare ale starii sale. Durata unei terapii nu poate sa fie estimata dar pentru ca aceste rezultate sa fie stabile, constante durata depaseste cadrul unei terapii de scurta durata. Pacientul parcurge impreuna cu psihoterapeutul un interviu preliminar dupa care se intra in lucrul terapeutic.

4 alimente care pot declansa un atac de panica

Terapia familiala psihanalitica – din aceasta perspectiva manifestarea anxietatii poate sa fie un simptom familial, un simptom al grupului familial ceea ce face ca psihoterapia sa se desfasoare impreuna cu membrii familei. Frecventa unei asemenea interventii este de o sedinta pe saptamana iar in unele cazuri la doua saptamani. Grupul familial este o prezenta inerenta iar ei se intalnesc cu o echipa formata din 2 – 3 psihoterapeuti.

Terapia psihodramatica de grup. Din aceasta perspectiva, anxietatea provine din blocarea starii de spontaneitate. Pentru a se obtine o stare de reducere a anxietatatii se pleaca de la premisa ca este necesar ca starea de spontaneitate sa reapara. Acest lucru se realizeaza prin joc, prin descoperirea starii de spontaneitate din copilarie. 

Una din modalitatile de evaluare ale starii este data de testul proiectiv Rorschach. Prin aceasta se permite o evaluare a starii de sanatate psihologica, o estimare a cauzelor care pot genera starea de anxietate. De asemenea o estimare a conditiilor optime pentru orientarea spre un tip de psihoterapie sau altul. Aplicarea testului permite pe de o parte intelegerea in scopul cunoasterii a specificului national pentru care aceasta stare este tot mai frecvent diagnosticata si pentru ca pacientul sa poata sa fie orientat. 

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cum se trateaza atacul de panica