Cum se transmit si cum se trateaza infectiile stafilococice

Posted by Alin Marinescu on Saturday, August 26, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru infectiile stafilococice

In ultimii anii infectiile stafilococice sunt cele mai frecvente, ele apar la un numar din ce in ce mai mare de pacienti datorita prezentei de stafilococi pretutindeni, in mediul inconjurator. Aceste infectii determina un grup de boli infectioase care difera intre ele si se manifesta prin intoxicatii si leziunii inflamatorii.

Infectii stafilococice
Specialistii au clasificat trei tipuri de stafilococi si anume Staphylococcus epidermidis, Staphylococcus aureus si Staphylococcus saprophyticus. Conform parerii lor, cel mai important stafilococ care apare in patologia omului este Staphylococcus aureus. In afara de acestia mai sunt 10 tipuri de stafilococi care insa nu sunt cuprinsi in taxonomia internationala oficiala.

Ceea ce trebuie in principal stiut despre stafilococi este proprietatea lor deosebita de a fi rezistenti la antibiotice. Staphylococcus aureus este un important agent care cauzeaza boli precum piodermita, rani purulente, ulciorul, angina, inflamatii ale pielii in jurul unghiei, intoxicatii alimentare, panariti, foliculita, impetigo, sinuzite, otite, infectii respiratorii, osteomielita, endocardita, artrita septica, infectii metastatice si chiar septicemie.

Cu siguranta ne intrebam de ce stafilococii devin agresivi in mod brusc si duc la aparitia bolilor? De asemnea este important sa stim cum prevenim acest lucru si care este cel mai bun tratament. Cele mai importante mecanisme de aparare ale organimului sunt sistemul imunitar, echilibrul hormonal, metabolismul normal, activitatea buna a organelor interne, stare buna a pielii si mucoaselor care reprezinta adevarate bariere tisulare pentru corp.

Infectii stafilococice. Staphylococcus aureus
Faptul ca multi dintre noi avem o stare de slabiciune altfel spus aveam sistemul imunitar slabit se datoreaza in principal vietii zilnice pe care o ducem, si in acest sens ne referim la dieta neechilibrata, stresul accentuat, lipsa de activitate fizica si nu in ultimul rand conditiile rele de mediu in care traim. Avand in vedere toti acesti factori nu trebuie sa ne miram ca ne imbolnavim mai usor, sistemul de aparare al organimului este scazut si putem suferi de infectii stafilococice. Acesti factori sunt destul de greu de indepartat, unul dintre ei este chiar imposibil - poluarea mediului.

Infectiile stafilococice apar cand sistemul imunitar al organimului este scazut, daca imunitatea ar fi la un nivel ridicat si corpul ar fi normal sanatos astfel de bacterii ar fi practic eliminate nu ar putea sa sparga barierele de protectie ale organismului. In momentul in care apar tulburari in sistemului imunitar stafilococii intra si se inmultesc in tesutul uman si cauzeaza diferite infectii. Astfel de infectii foarte des intalnite sunt Candida si infectia cu Staphylococcus aureus care arata clar ca sistemul imunitar al organismului este redus.

De ce se ajunge la scaderea sistemului imunitar? - In primul rand datorita unor tulburari metabolice care sunt cauzate de lipsa de minerale si vitamine in organism, sau mai bine spus sunt asociate cu aceasta. De asemenea, o alta cauza importanta sunt tulburarile hormonale. Avand in vedere aceste cauze este evident ca in prevenirea infectiilor stafilococice, dar si in combaterea lor se vine cu tratamente ce au rolul de a consolida sistemul imunitar si de a echilibra metabolismul organismului.

Infectiile stafilococice se pot transmite prin stranut, saliva, picaturile din aer, alimente, praful din aer, obiecte, maini murdare ale cadrelor din spital, dispozitive medicale sau instrumente medicale care au fost folosite in alte proceduri si tratamente si sunt contaminate, insecte contaminate si deci diferiti transportori de stafilococi. Agentul patogen se transporta foarte usor pe calea aerului deoarece are capacitatea de a ramane mult timp in aerosolii de praf. Agentul patogen poate patrunde prin membranele mucoase ale tractului respirator, urinar sau gastro-intestinal, prin leziunile de la nivelul pielii. In momentul in care intra in organism primul semn este ca dezvolta abcese sau procese inflamatorii. Stafilococii produc in timpul vietii lor enzime si toxine care au rolul de a rupe raspunsul imun la bacterii. Una dintre aceste enzime este hialuronidaza care ajuta la raspandirea infectiilor, iar toxinele ajung in sange, tesuturi limfatice si la organe si cauzeaza infectii. Infectiile stafilococice apar in special la persoanele care au rezistenta organismului scazuta, care sufera deja de anumite boli cronice, care urmeaza tratamente cu antibiotice, cu hormoni, etc. Simptomele in cazurile cu infectii stafilococice sunt destul de clare, apar inflamatii la nivelul pielii, piodermite, furuncule, infectii, abcese si aletele. De obicei infectiile stafilococice afecteaza sistemele organismului si diferite organe ale acestuia si astfel pacientii sufera de amigdalita, pneumonie, pielonefrita, cistita, osteomielita, infectii la ureche, conjunctivita si altele. Foarte frecvente sunt intoxicatiile alimentare stafilococice la copii si adulti. Astfel de infectii pot sa apara la sugari, cel mai mult sunt semnalate enterocolita, pneumonia si piodermita.

Femeile care folosesc tampoane vaginale in perioada menstruatiei pot suferi de o boala stafilococica care poata numele de ,,sindromul socului toxic". Aceste tampoane sintetice care se introduc in vagin pot fi un mediu bun de reproducere a bacteriilor. Simptomele care apar in cazul acestui sindrom sunt: febra mare, frisoane, dureri de muschi, dureri de cap, hipotensiune, diaree, varsaturi. De asemenea, apar mici pete cutanate, roseata la nivelul mucoaselor, insuficienta renala. Perioada de recuperare este de 7-10 zile, dupa 14 zile de boala pe palme si picioare se observa exfolierea pielii.

In cazurile de infectii stafilococice medicii fac examinari clinice ale pacientului si analizeaza rezultatele testelor de laborator. Prin metodele de invetigatie bacteriologice ei identifica agentul patogen. Se analizeaza materiile fecale, secretiile nazale, probe de sputa, puroi, analize de laborator. Ei incearca sa stabileasca si sursa de agent patogen, dar si factorii si caile de transmitere a acestuia. Pacientii sunt internati doar daca trebuie sa urmeaze o interventie chirurgicala si anume in cazurile grave de septicemie, meningita, endocardita. In alte cazuri tratamentul este prescris de medic si administrat la domiciliul fiecarui pacient in parte. Se va stabili un tratament cu medicamente antibiotice si de crestere a imunitatii organismului. In functie de datele oferite de analizele de laborator se folosesc antibiotice de tipul: penicilina, oxacilina, meticilina, cloxacilina, lincomicina, vancomicina, eritromicina.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cum se transmit si cum se trateaza infectiile stafilococice