Cum se realizeaza depistarea timpurie a bolii Parkinson

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, October 2, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Simptomele bolii Parkinson se pot usor confunda cu fenomenul de imbatranire, dar, ulterior, diagnosticul se evidentiaza prin aparitia tremuraturilor de repaus, rigiditatea gesturilor si lentoarea miscarilor. La acestea se adauga, in timp, salivatia abundenta, tulburari ale scrisului si ale somnului, diminuarea vocii, tulburari de memorie si, in faza tardiva, la 15-30% dintre pacienti, dementa. 
Boala se produce ca urmare a leziunii degenerative a unor celule nervoase situate intr-o zona din creier, numita substanta neagra. Aceste celule produc un neuromediator important pentru activitatea creierului, numit dopamina. Scaderea acestui neurotrasmitator, ca urmare a distrugerii neuronilor, duce la aparitia simptomelor sus-amintite.

Cercetari efectuate in ultimele decenii au aratat ca in neuronii afectati se acumuleaza proteine specifice sub forma unor granule, care au fost denumite „corpusculii lui Lewy“. Trebuie mentionat ca aceste observatii s-au efectuat post-mortem, deoarece substanta neagra se gaseste intr-o zona centrala a creierului. Descoperirea, de data relativ recenta, a prezentei neuronilor la nivelul intestinului (sistemul nervos enteric) a starnit curiozitatea cercetatorului german Heiko Braak de la Universitatea din Frankfurt, care, dupa ce a examinat si alte zone din creier, a observat la majoritatea bolnavilor de Parkinson prezenta in neuronii intestinali a „corpusculilor lui Lewy“. 

Aceasta descoperire a condus la ipoteza diagnosticarii bolii Parkinson prin biopsie de colon. Prin endoscopie, se patrunde in colon, de unde se preleva un fragment de perete abdominal de marimea unui bob de orez.  Din acest fragment prelevat, prin tehnici specifice, se vizualizeaza neuronii intestinali, care sunt examinati in vederea identificarii corpusculilor sus-amintiti. Cercetatorii care au analizat datele de la 39 de pacienti (dintre care 29 de parkinsonieni) au pus in evidenta la 72% dintre bolnavi prezenta „corpusculilor Lewy“ si au aratat o relatie directa intre numarul de corpusculi si severitatea bolii. in acest fel s-a deschis calea diagnosticarii maladiei in stadii precoce si a aprecierii evolutiei acesteia ca urmare a tratamentului.

Se lucreaza, de asemenea, la combinarea acestui test biopsic si cu alte metode, cum ar fi testele olfactive, deoarece tulburarile de miros apar precoce in aceasta boala. Este extrem de important sa se obtina teste de depistare precoce, deoarece, in momentul manifestarii primelor simptome, se considera ca 60-80% din neuronii producatori de dopamina sunt deja distrusi. Din pacate, cauza pierderii progresive a neuronilor nu se cunoaste. Exista insa mai multe ipoteze. Una dintre cele mai vehiculate este ca boala ar fi cauzata de un agent patogen exterior sau un toxic din mediu, care patrund prin mucoasa nazala sau intestinala si ajung la substanta neagra din creier pe calea bulbului olfactiv sau a nervului vag. De aceea, francezul Pascal Derkinderen sustine ca tulburarile intestinale (de ex. constipatia) si cele ale mirosului pot fi semne care anunta posibila instalare a maladiei.

Deoarece nu exista un tratament care sa vindece boala Parkinson, se aplica o terapie simptomatica, care sa asigure un stil de viata activ pe o perioada cat mai lunga. Dar, chiar cu tratament, dupa aproximativ sase ani apar complicatii si invaliditatea progreseaza. Pentru pacientii care ajung intr-un stadiu avansat al bolii si care nu mai raspund la medicatia obisnuita se recurge la metode chirurgicale, printre care si plantarea unor stimulatori la nivelul creierului, care controleaza simptomele cardinale ale acestei afectiuni.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cum se realizeaza depistarea timpurie a bolii parkinson