Cum se prepara tinctura de patlagina, leac pentru tuse, bronsita, enterocolite, hemoragii

Posted by Alin Marinescu on Saturday, September 30, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru tinctura de patlagina

Patlagina creste spontan pe marginea drumurilor, pe langa garduri, in pasuni si luminisuri, pe campie, la deal si la munte. Nu este o planta pretentioasa si, daca ai nevoie de ea, o gasesti si iarna, cu frunza tot verde, sub stratul gros de zapada. In scop medicinal se folosesc frunzele bogate in vitamina A, C si K, in mucilagii si tannin, dar si in minerale: calciu, fier, zinc, magneziu.

Pentru a prepara tinctura de patlagina, ai nevoie de frunze tinere bine spalate si tuica naturala, preparata in casa.

Mod de preparare
Se pun frunzele intr-un borcan, fara sa le indesam, pana se umple borcanul. Peste ele se toarna tuica pana cand sunt acoperite total de alcool. Se inchide bine borcanul si se lasa la macerat timp de 15 zile. Zilnic, se agita borcanul din cand in cand. Dupa 15 zile, se strecoara continutul borcanului, printr-un tifon, iar lichidul obtinut se toarna in sticle mai mici, de culoare inchisa, care se vor pastra la rece si intuneric. Tinctura poate fi folosita timp de 2 ani de la preparare.

Mod de administrare:
Se dilueaza 10 picaturi, intr-un pahar cu apa.
Indicatii terapeutice: 
- intern - (se pun 10 picaturi intr-un pahar cu apa). Se foloseste, in combaterea tusei, bronsitei, diareei, enterocolitei, colitei, hemoragii, infectiilor urinare.
- extern - (se dilueaza o lingurita de tinctura intr-un pahar cu apa). Se foloseste ca spalaturi bucale, in cazul stomatitelor, aftelor si durerilor de dinti. De asemenea se utilizeaza sub forma de comprese in cazul furunculilor, hemoroizilor, acneeii, intepaturilor de insecte si ranilor superficiale.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cum se prepara tinctura de patlagina  leac pentru tuse  bronsita  enterocolite  hemoragii