Cum se pot preveni cariile copiilor

Posted by Alin Marinescu on Saturday, October 14, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru carii la copil

Cariile copiilor apar ca urmare a unei predispozitii genetice, dar dincolo de aceasta igiena locala si stilul de a manca este esential.

Una din principalele cauze care duce la aparitia cariilor o reprezinta alimentele care au concentratii ridicate de carbohidrati. Carbohidratii sunt principali vinovati pentru aparitia cariilor. Unele din alimentele oferite cu generozitate copiilor – fie ca au dentitie provizorie sau definitiva, sunt cerealele, biscuiti si fructele uscate, toate bogate in carbohidrati care prin transformare, in cavitatea bucala, in acid lactic, erodeaza smaltul dintilor si produc carii.

Pe de alta parte, carbohidratii sunt esentiali in dieta copilului mic si mare, iar acestia nu pot fi privati de alimente ce contin carbohidrati. Modul in care sunt consumate alimentele face, in schimb, diferenta.

Nu cantitatea de alimente ce contin carbohidrati conteaza, ci frecventa cu care copilul le consuma. Un exemplu simplu este lamuritor: copilul poate manca fara riscuri un aliment ce contine carbohidrati, dar este daunator daca va avea la indemina alimente bogate in carbohidrati si le va manca in cantitate mica si la intervale mici de timp. Cu alte cuvinte, copilul trebuie sa manance la masa, dar este total nerecomandat sa ciuguleasca intre mese. Sau poate sa bea suc cu zahar o data, dar este periculos daca va gusta din paharul cu suc la fiecare cinci minute.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cum se pot preveni cariile copiilor