Cum se poate corecta balbaiala la copii

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, November 15, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru copil balbait

Balbaiala la copii poate fi cauzata de probleme emotionale care pot fi vindecate. Un copil balbait poate ajunge un adult anxios sau chiar depresiv, daca nu este tratat.

Cauze:

De cele mai multe ori balbaiala apare din cauza unor traume emotionale. 
Balbaiala este un defect de vorbire care intervine doar in momentul in care persoana in cauza este pusa in situatia de a comunica cu o alta persoana. Atunci cand este singura, o persoana balbaita vorbeste normal. La fel, atunci cand ii vorbeste unui animal sau unui obiect preferat. Prin urmare, balbaiala este mai degraba un defect de comunicare cu ceilalti decat un defect de vorbire in adevaratul sens al cuvantului. Cauzele sa sunt insa prea putin cunoscute. In 95% dintre cazuri, balbaiala se instaleaza inainte de varsta de 7 ani si 1 din 4 copii ramane cu aceasta afectiune pentru toata viata.

Solutii:

Un copil poate fi frustrat ca nu vorbeste corect si atunci e corectat de parinti si mai sunt factorii de mediu si aici vorbim de comportamentul parintilor. Copilul este criticat, prin critici, comparatii, reprosuri. O alta cauza, divortul parintilor in primul an de gradinita sau de scoala, perfectionismul parintilor, schimbarea domiciliului.
Mai mult, parintii pot contribui la accentuarea acestei tulburari daca nu stiu sa gestioneze corect problema.

„Prin pedepsirea copilului in momentul in care se balbaie, prin imitarea copilului balbait, prin obligarea copilului de a vorbi in public sau in fata persoanelor necunoscute”, adauga Dragan Claudia Izabela, psiholog clinician specialist. In cazul in care dureaza mai mult de 6 luni, este recomandat ca cei mici sa fie evaluati de catre un logoped sau psiholog.

„Primordial in edicarea balbismului este educarea parintelui. Copilul nu trebuie corectat in public, nu trebuie reprosat, pedepsit. Prima etapa ar fi psihoterapia, interventia familiala si consilierea parintilor si in al doilea rand logopedia, prin stabilirea ritmului respirator si imbunatatirea fluentei verbale”, spune Dragan Claudia Izabela, psiholog clinician specialist.

Daca balbaiala nu este tratata, copilul poate ajunge un adult introvertit, anxios, cu o stima de sine scazuta sau chiar depresiv. Este de preferat ca parintii sa nu faca o tragedie din balbaiala unui copil, intrucat o astfel de atitudine nu face decat sa o accentueze. Pentru ca problema sa se remedieze, copilului trebuie sa i se vorbeasca mai lent si, de asemenea, sa i se lase un timp de raspuns mai mare decat in mod obisnuit. De asemenea, trebuie evitata exprimarea prin limbaj simultan cu alte activitati.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cum se poate corecta balbaiala la copii