Cum se manifesta sidromul nefrotic

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, December 20, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru sindromul nefrotic

Sindromul nefrotic nu este o boala, ci un grup de semne si simptome care acompaniaza adeseori multe afectiuni ce implica functia de filtrare a glomerulilor renali. Sindromul este caracterizat prin prezenta unui nivel crescut de proteine în urina si a unui nivel scazut de proteine în sange,  colesterol crescut si edematierea pleoapelor, picioarelor si abdomenului. Cele mai comune cauze de sindrom nefrotic sunt diabetul, antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), mielomul multiplu, glomerulonefrita si lupusul eritematos sistemic.

La copii, varsta medie de debut este la 3 - 4 ani. Majoritatea acestor copii au o forma de sindrom nefrotic numita boala cu modi­ficari minime (cunoscuta si ca nefroza lipoida, boala de Nil). Boala cu modificari minime este caracterizata prin prezenta sem­nelor si a simptomelor sindro­mului nefrotic, fara modificari sau cu modificari minime în structura glomerulilor la examinarea mi­croscopica standard. Aproximativ 15-20% dintre adultii cu sindrom nefrotic au aceasta forma de boala.

Semne si simptome
Cantitati crescute de proteine în urina
Umflarea pleoapelor, picioarelor si abdomenului
Retentie lichidiana
Scaderea apetitului
Colesterol crescut
Scaderea proteinelor sangvine 

Cat de grav este sindromul nefrotic?
Gravitatea acestui sindrom depinde de cauza sa si de complicatii. Ca o regula, daca aveti boala cu modificari minime, puteti sa va asteptati la  remisie si la scaderea proteinuriei excesive. Marea majoritate a copiilor si adultilor cu modificari minime nu evolueaza spre insuficienta renala. Cand sindromul este determi­nat de infectii sau medicamente, se rezolva de obicei dupa încetarea infectiei sau oprirea medicatiei. O parte din celelalte cauze nu au o evolutie la fel de favorabila. Cu cat este mai persistent sindromul nefrotic, cu atat prognosticul pe termen lung este mai prost.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cum se manifesta sidromul nefrotic