Cum se consuma si se pastreaza in mod corect mancarea reincalzita

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, January 12, 2016 Under: Stiri din Sanatate

Imagini pentru mancare reincalzita

Probabil ca nu de putine ori mancarea gatita a stat in frigider zile la rand, pentru ca mai apoi sa ne intrebam daca mai este sigur sa o reincalzim si sa o mancam, pentru a nu o irosi. Pentru a evita eventualele probleme de sanatate ar fi indicat sa urmam cateva reguli care au fost stabilite in urma unor studii in acest sens, noteaza adevarul.ro, care citeaza publicatia Woman’s Health. Presedintele departamentului de cercetare Grocery Manufacturers Association din SUA, Jennifer McEntire, a precizat ca indiferent de tipul de mancare gatita resturile nu trebuie pastrate in frigider mai mult de patru zile.

„Avem impresia ca punem pauza duratei de viata a unui fel de mancare atunci cand o pastram in frigider. In realitate, nu facem decat sa incetinim procesul de degradare a mancarurilor, deci ritmul de inmultire a microorganismelor din mancare”, a explicat aceasta. Astfel, in conditiile in care frigiderul este setat la temperatura optima, de aproximativ - 5 grade Celsius, patru zile este perioada maxima in care ar trebui sa consumam mancarea. In cazul in care gatim mancare pentru toata saptamana, atunci impartiti cantitatea in jumatate, si o parte puneti-o in congelator, in recipiente mai mici, urmand sa dezghetati atat cat aveti nevoie. Iata si alte recomandari facute de presedintele departamentului de cercetare Grocery Manufacturers Association din SUA:

1. Nu lasati mancarea proaspat gatita sa se raceasca timp de cateva ore la temperatura camerei, inainte de a o baga in frigider Nu putine sunt persoanele care pregatesc o oala mare cu ciorba, apoi o lasa si mai mult de doua ore sa se raceasca pe aragaz inainte de a o baga in frigider.

„Cercetarile in alimentatie au indicat faptul ca mancarea lasata mai mult de doua ore la temperatura camerei este supusa dezvoltarii bacteriilor. De aceea, este mai bine sa impartiti in doua recipiente supa sau orice alta mancare ati pregatit si sa o bagati in frigider, respectiv in congelator cat mai repede, chiar daca este inca fierbinte”, a precizat specialistul in alimentatie.

2. Depozitati mancarea fierbinte in recipiente mai mici Recipientele de dimensiuni mai mici sunt de preferat celor mari atunci cand bagati mancarea calda in frigider, pentru ca cu cat acestea sunt mai mici, cu atat se va raci mai repede cantitatea de mancare din ele.

3. Nu folositi orice recipiente din plastic Este tentant sa depozitam mancarea in cutia de plastic ramasa de la o cantitate mai mare de iaurt sau de inghetata (n.r- de tipul galetuselor de plastic), dar daca nu este un recipient facut pentru a fi reutilizat, nu va pastra resturile de mancare la fel ca recipientele produse in acest scop.

4. Reincalziti mancarea in mod corect Nu este corect sa scoatem mancarea din cuptorul cu microunde si sa o mancam chiar daca observam ca la mijloc nu s-a incalzit. Nu numai ca mancarea nu mai este la fel de gustoasa, dar studiile au aratat ca temperaturile intre - 5 si 60 de grade Celsius reprezinta un factor de risc in acest caz din cauza inmultirii bacteriilor si microorganismelor. De aceea, este nevoie ca mancarea sa fie reincalzita uniform, de preferat, la peste 70 de grade Celsius. Asta nu inseamna ca de fiecare data va trebuie sa verificam temperatura de incalzire, ci ca trebuie sa reincalzim foarte bine mancarea si sa o amestecam pentru a se incalzi uniform.

Sursa: sanatate.bzi.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cum se consuma si se pastreaza in mod corect mancarea reincalzita