Cum sa va faceti acasa servetele umede

Posted by Alin Marinescu on Sunday, June 17, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Puteti sa va faceti servetele umede in format mic pentru poseta, sa aveti la birou, oriunde va pot fi de ajutor. Se pot folosi cutii de plastic de diverse marimi, cel mai practice fiind cele ce nu au capacul detasabil.

Reteta de baza pentru 20 de bucati

Aveti nevoie de: 10 servetele de bucatarie cel putin in doua straturi, taiate in jumatate cu un cutter pentru hartie, 1/2 lingurita cu glicerina vegetala, sapun facut in casa (fara chimicale), de marimea unei cirese, dat pe razatoarea mica, 1 lingurita cu ulei de transport (cocos, galbenele, ricin, catina, migdale, masline, caise, susan etc.), intre 2 si 20 de picaturi de ulei esential, la alegere, 100 ml apa. Amestecati ingredientele si imbibati servetelele cu aceasta compozitie.

Uleiurile esentiale sunt alese in functie de mirosul preferat sau de intrebuintarea data servetelelor. Pentru zonele sensibile, cum ar fi fata si gatul, se foloseste o cantitate mai mica de ulei esential, cel mult opt picaturi, iar pentru restul corpului, nu mai mult de 20 de picaturi la 100 ml apa. Folosite dupa epilare pentru calmare, dezinfectare, impotriva iritatiei si inrosirii pielii: ulei de transport: galbenele, cocos, luminita noptii, catina; 5-10 picaturi de ulei esential de musetel; 5-10 picaturi de ulei esential de melisa; 5 picaturi de ulei de ricin.

Atenuarea, cicatrizarea sau in unele cazuri vindecarea acneei: ulei de transport: cocos, migdale, caise, susan; 2 picaturi de ulei esential de tamaie sau smirna; 2 picaturi de ulei esential de lavanda; 2 picaturi de ulei esential de geraniu; 2 picaturi de ulei esential de trandafiri. Daca acneea este localizata pe spate, pe maini, pe picioare, pe fese, cantitatea de ulei esential se poate dubla sau tripla la nevoie. Este necesar un test in prealabil, pentru a vedea daca pielea dumneavoastra nu este alergica la anumite uleiuri. 

Daca acneea este localizata pe spate, pe maini, pe picioare, pe fese, cantitatea de ulei esential se poate dubla sau tripla la nevoie. Este necesar un test in prealabil, pentru a vedea daca pielea dumneavoastra nu e alergica la anumite uleiuri.

Mod de folosire: se tamponeaza cu un servetel pielea afectata de patru-cinci ori pe zi. Incepeti pe o portiune mica, pentru a vedea cum reactioneaza pielea in contact cu uleiurile folosite. Daca apar iritatii sau simtiti ca nu va face bine, renuntati la folosirea lor.

Servetele intime cu efecte cicatrizante, antiinflamatoare si antiinfectioase puternice: ulei de transport: cocos, masline, luminita noptii; 10 picaturi de ulei esential de tamaie; 5 picaturi de ulei esential de geraniu. Tamaia are proprietati cicatrizante, antiinflamatoare, fiind si un foarte bun antiinflamator extern. Se mai foloseste si impotriva inflamarii sanilor: se pun pe zona afectata comprese cu infuzie de tamaie, care se vor tine vreme de una-doua ore pe zi.

Ingrediente necesare: 1 tub de servetele (prosoape) de bucatarie albe in cel putin doua straturi (nu folositi cu desene sau colorate, pentru ca iese vopseaua si este toxica); sapun de casa de marimea unei nuci dat pe razatoarea mica (se poate folosi orice alt sapun aveti la dispozitie, solid sau lichid, sampon sau gel de dus, important e sa fie cat mai natural, fara chimicale); 350 ml apa plata sau distilata; 1 lingurita cu glicerina vegetala (se poate si fara); 2-4 lingurite cu ulei de cocos fractionat (daca folositi alt tip de ulei aveti nevoie de conservant); 10-20 de picaturi de ulei esential de trandafiri si de lavanda (se poate inlocui cu orice ulei esential preferati sau deloc).

Mod de pregatire: se amesteca sapunul ras cu 50 ml apa si se mixeaza pana la topirea totala a sapunului. Se adauga pe rand glicerina, uleiul de cocos, restul de apa si la sfarsit uleiurile esentiale. Se mixeaza bine, dupa care se toarna compozitia peste servetelele puse intr-o cutie de plastic unele peste altele. Fiecare dupa cum doreste: poate sa le taie in doua, sa le impatureasca, in functie de cum le va folosi. Se lasa cateva ore pana se umecteaza uniform, apoi se pot intrebuinta.

Daca servetelele sunt destinate demachierii, trebuie sa fiti atente la uleiul esential. Nu depasiti zece picaturi. Se poate folosi: lavanda, geraniu, trandafir, mosc alb, ambra. Dar depinde si de piele. Testati prima data lichidul obtinut pe fata sub barbie si, daca in doua ore nu apare nicio iritatie sau mancarime, inseamna ca poate fi folosit fara probleme.
Pentru a controla solutia rezultata, introduceti o mana curata in ea si ungeti-va pe maini. Lasati sa se usuce, apoi, in functie de rezultat, daca nu va multumeste ceva, mai adaugati ingrediente (ulei de transport sau ulei esential). Cantitatea de glicerina vegetala nu trebuie depasita, pentru ca poate produce uscarea pielii.

Uleiul de cocos fractionat se poate inlocui cu alte tipuri de ulei, cum ar fi: ulei de galbenele, de masline, de migdale, de catina etc. In acest caz va fi nevoie sa adaugati un conservant vegetal sau ulei de sambure de grepfrut. Uleiul de cocos fractionat este cel mai bun, pentru ca nu rancezeste foarte usor in amestec cu alte ingrediente si isi pastreaza calitatile pentru o perioada mare, fara a fi necesara conservarea. Celelalte uleiuri sunt foarte sensibile in amestec cu apa si in contact cu aerul. In timp capata un miros de ranced, schimbandu-si mirosul si consistenta daca nu sunt conservate adecvat.

PONT. Daca mai aveti prin casa servetele umede din comert ai nu doriti sa le mai folositi, nu le aruncati. Sunt minunate pentru a da luciu pantofilor sau pentru a sterge tot felul de pete, inclusiv cele de cafea sau carioca de pe canapeaua din piele. Pot fi folosite si in probleme de sanatate. Servetelele mai pot fi folosite in multe alte probleme, ca acelea de sanatate si pentru a reda buna dispozitie:
•    stergerea sau tamponarea ranilor adaugand ulei esential de bergamota, lavanda, benzoin, tea tree, tamaie;
•    atenuarea durerilor date de arsuri cu ulei de musetel, eucalipt, levantica;
•    atenuarea cicatricelor lasate de acnee adaugand ulei de helichrysum, iasomie, neroli, petitgrain, lemn de santal;
•    in caz de sangerari nazale, tamponarea cu un servetel umed ce contine chiparos, levantica sau lamaie;
•    daca aveti o migrena sau nevralgie, tamponati fruntea si tamplele cu un servetel ce contine ulei esential de musetel, lavanda, menta, rozmarin, benzoin, piper negru, musetel, salvie, geraniu, grepfrut, melisa;
•    pentru reimprospatarea memoriei tamponati-va fata sau mirositi un servetel cu ulei esential de busuioc sau de rozmarin;
•    daca sunteti irascibili si vreti sa va calmati folositi benzoin, musetel, salvie, geraniu, lavanda, neroli, lemn de santal;
•    in caz de insomnie va ajuta uleiul esential de musetel, lavanda, salvie, neroli, petitgrain, lemn de santal;
•    pentru a tine la distanta insectele: lemn de cedru, citronella, eucalipt, levantica, menta, lemn de santal;
•    daca aveti probleme cu transpiratia picioarelor, stergeti-le cu un servetel cu chiparos, salvie, geraniu, menta;
•    in epuizare, lipsa de energie mirositi sau stergeti-va fata, gatul si mainile cu un servetel in care ati pus busuioc, grepfrut, lamaie, portocala, rozmarin, mandarine, ylang ylang, salvie;
•    daca nu aveti la dispozitie un deodorant puteti folosi cu succes servetele cu ulei esential de benzoin, bergamota, citronella, salvie, coriandru, chiparos, geraniu, levantica, lemongrass, smirna, pin, lemn de trandafir. 

sursa: taifasuri.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cum sa va faceti acasa servetele umede