Cum sa-ti protejezi coloana vertebrala. Sfaturi de la specialisti

Posted by Alin Marinescu on Saturday, July 30, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru coloana vertebrala

Coloana vertebrala, alcatuita din 34 de vertebre asezate una peste alta asigura sustinerea corpului si flexibilitatea miscarilor noastre. Motivele durerii de spate pot fi diverse: de la deformari ale coloanei, deplasari de discuri intervertebrale care ajung sa apese nervii, la simple contracturi musculare.

Cum se ajunge aici? Perna si salteaua pe care dormim, scaunul de la masina, pantofii cu toc, postura in multele ore de stat la birou, gentile prea grele si, in unele cazuri, chiar si exercitiile fizice si miscarile bruste contribuie la aparitia durerilor de spate. Iata cateva sfaturi de la specialisti pentru protectia coloanei vertebrale: 

1. Multi oameni se apleaca atunci cand se spala la chiuveta, iar uneori simt un cutit care se infige in spate si raman incovoiati. Coloana a preluat toate fortele si a avut de suferit. 

Tocmai de aceea, medicii ne sfatuiesc cum sa menajam sira spinarii: e necesar sa ne sprijinim cu o mana mereu de marginea chiuvetei. Astfel, bratul preia o seama de forte si descarca partial vertebrele. 

2. Ridicarea de jos a unei plase, a unei greutati, chiar a unui dosar trebuie sa se faca din pozitia pe vine. Astfel, si muschii picioarelor preiau din fortele solicitante, nu doar muschii spatelui si ai coloanei. 

3. Si ridicarea din pat dimineata este un test la care multi pica, pentru ca ridicarea brusca direct in pozitie verticala se soldeaza cu junghiuri, cu blocari, iar multi raman indoiti de la mijloc. De aceea, indicatia medicilor este ca ridicarea din pat sa se faca in mai multe etape. 

Prima faza este ca omul sa se roteasca pe o parte si sa ramana asa cateva secunde. Apoi urmeaza ridicarea in sezut, ajutandu-ne si de cot pentru ca sa fie angrenati si muschii bratului, nu numai componentele coloanei. In aceasta pozitie, e bine ca omul sa stea un minut si abia apoi sa se ridice in picioare. Astfel se evita si riscul ametelilor si lesinului.

4. Chiar cand stam pe scaun trebuie sa adoptam o pozitie de menajare a coloanei. Acest deziderat se atinge daca unul dintre picioare este putin ridicat, de exemplu pe stinghia de la birou. Daca nu exista acel lemn de sprijin sub birou, este bine sa ridicam putin unul dintre picioare pe o ladita, pe o cutie. si apoi sa schimbam piciorul, inaltandu-l pe celalalt.

5. Pozitia pe care o avem in timpul somnului poate genera, in timp, probleme la nivelul coloanei vertebrale. De aceea, este bine sa alegem saltele de calitate, de duritate medie, si perne ce respecta anatomia coloanei. 

Daca dormi pe spate, este bine sa alegi o perna care sa sustina curbura coloanei cervicale si care sa fie subtire. Daca dormi pe o parte, cumpara perne de dimensiuni medii, pe care sa nu fie necesar sa le indoi.

In situatia in care dormi pe burta, perna trebuie sa fie foarte subtire. Trebuie precizat insa ca dormitul pe burta nu se recomanda, intrucat creeaza presiune asupra coloanei. De asemenea, foloseste accesorii precum pernele cervicale atunci cand dormi in autobuz sau in tren.
Atentie la mers! Coloana se simte cel mai bine cand mersul este vioi, cand nu exista opriri dese dupa cativa pasi. Mersul acela alene, cu pasi tarati chinuie coloana. Mersul de rata, de marinar, cu lasari exagerate ba pe un picior, ba pe celalalt inseamna un rau facut coloanei.

sursa: sanatate.bzi.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cum sa-ti protejezi coloana vertebrala. sfaturi de la specialisti