Cum sa te lasi mai usor de fumat

Posted by Alin Marinescu on Monday, January 15, 2018 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru fumat

Un nou studiu efectuat pe soareci a demonstrat felul în care efortul fizic poate influenta pofta de tutun. Timp de 14 zile, o echipa de cercetatori din Marea Britanie a expus soareci la nicotina, dupa care i-a supus unor programe de alergat de câte 24 sau 2 de ore pe zi sau repaus complet. În ultima zi de studiu, oamenii de stiinta au analizat portiuni din creierul cobailor, dar si simptomele de abstinenta tabagica. Ei au descoperit ca soarecii suspusi efortului fizic au prezentat o reducere a severitatii simptomelor de abstinenta tabagica, în comparatie cu cei care nu au facut deloc miscare.
 
Mai mult de atât, în cazul cobailor supusi efortului fizic, ei au observat o crestere a activitatii unuia dintre receptorii nicotinici. Receptorul este localizat în hippocampus, o zona cerebrala asociata cu crearea de amintiri noi si implicata în tulburarile de dispozitie.

Pe de alta parte, emotiile negative – stres, furie, frustrare, sunt unele dintre cele mai intalnite motive pentru care oamenii se apuca din nou de fumat. Prin astfel de stari trece oricine iar in primele saptamani dupa ce ati renuntat la tigara veti avea chiar mai multe decat in mod normal. Gasiti cai de a va distrage atentia – petreceti-va timpul cu prietenii sau faceti ceva ce va place cu adevarat. Desi familia, prietenii si cei apropiati ar trebui sa va fie neconditionat alaturi, aceasta nu se intampla mereu. Unii dintre apropiati s-ar putea chiar simti “amenintati” de dorinta dvs de a renunta la tigari si vor incerca sa va determine sa va apucati din nou. Motivul ar fi acela ca aceste persoane se tem ca vor fi evitati dupa ce renuntati complet la tigari din cauza obiceiului lor nociv sau din cauza ca locurile pe care le frecventati impreuna nu interziceau fumatul. Daca stiti ca aveti astfel de “prieteni” evitati-i. Daca nu puteti, pur si simplu explicati-le de ce este important pentru dvs sa renuntati la tigari si cereti-le sa va fie aproape.

Odata ce treceti de primele doua saptamani, sunteti pe drumul cel bun de a renunta definitiv la fumat. Dar in acelasi timp, fiti pregatiti pentru orice “scapare”. Retineti: o tigara nu inseamna ca ati esuat. Doar analizati ce nu a mers si de ce nu v-ati putut opri din dorinta dvs de a fuma. Apoi ganditi-va la cai prin care sa preveniti ca aceste incidente sa se intample din nou.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cum sa te lasi mai usor de fumat