Cum sa reactionezi daca incepe copilul sa te loveasca

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, June 19, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Stabilirea unor limite sau impunerea unor reguli pot declansa adevarate razboaie intre copii si parinti. Important este ca adultii sa isi pastreze calmul, chiar si atunci cand cei mici par de nerecunoscut si sa ramana fermi pe pozitii. Este greu, dar nu imposibil, spune Deborah Carlisle Solomon, specialist in educatia copiilor, pentru digi24.ro.

Deborah Carlisle Solomon - specialist in ingrijirea si educatia copiilor: Daca copilul este nervos, poate pentru ca i-am impus o regula care nu ii place, atunci pot sa ii arat copilului ca il inteleg si sa ii spun: „stiu ca ai vrut sa faci aia, dar nu te pot lasa pentru ca este periculos” si atunci il lasam pe copil sa isi exprime sentimentele. „Da, tipi foarte tare. stiu, esti suparata. Chiar voiai sa faci lucrul acela. Stiu ca e greu atunci cand nu poti sa faci tot ce vrei”. Pentru ca acesta este adevarul. Una dintre ideile pe care le-o transmitem parintilor si ingrijitorilor este cea a autenticitatii, iar autenticitatea inseamna sa fii natural si sincer. Deci, nu pot sa opresc un copil din a fi foarte suparat pe mine pentru ca nu il las sa faca ceva, dar pot vorbi sincer cu el si sa ii spun „stiu, esti foarte suparat".

Reporter: si ce facem in cazul in care copilul loveste? Deborah Carlisle Solomon: Atunci va trebui sa stabilim o limita si voi stabili o limita fizic, cu mana in fata mea, si ii voi spune: „Nu te voi lasa sa ma lovesti. Nu te voi lasa sa dai in mine”. Iar, daca copilul continua, un copil mai mare, ii voi spune „Voi pleca pentru ca nu vreau sa fiu lovita. Nu ma simt bine.” si sa nu fie pe un ton de pedeapsa sau prin care vrem sa il facem de rusine. Eu spun ca e un ton cald si realist, prin care acceptam lucrurile asa cum sunt. in niciun caz intr-un mod prin care il sperii pe copil, pentru ca cei mici nu vin pe lume stiind care sunt regulile si cum ar trebui sa se comporte. Asa ca trebuie sa le aratam, sa fim modele de comportament potrivit, sa ii ghidam si uneori trebuie sa impunem limite la nesfarsit. si aici cred ca devin confuzi parintii. Ei cred ca poate nu detin cuvintele magice. „Daca as spune cuvintele magice, s-ar opri!” Nu, pur si simplu nu este inca pregatita sa se opreasca. Le e frica sa nu supere copilul, dar noi spunem ca este un act de iubire sa stabilesti limite unui copil. Pentru ca, astfel, il ajuti pe copil sa se organizeze in asa fel incat sa se simta calm si linistit. Daca neglijam impunerea unor limite, se simt mai haotici si atunci si comportamentul lor devine haotic.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cum sa reactionezi daca incepe copilul sa te loveasca