Cum sa protejezi dintii copilului in functie de sporturile pe care le practica

Posted by Alin Marinescu on Monday, May 15, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru copil face sport

Practicarea unui sport in copilarie este una dintre activitatile preferate atat de parinti, cat si de copii din mai multe motive: contribuie la dezvoltarea armonioasa si sanatoasa a viitorului adult, ajuta la dezvoltarea capacitatilor motorii, a spiritului de echipa, la invatarea metodelor de solutionare a conflictelor.

Dar, ca parinte, nu poti sa nu iei in calcul si riscurile de ranire asociate sportului si sa cauti metode de prevenire a posibilelor accidente, in general, si de protejare a dintilor si gingiei, in particular.

Mihaela Dan, medic specialist ortodont, explica pentru ziare.com care sunt riscurile asociate in copilarie cu fiecare sport in parte, dar si ce masuri pot fi luate pentru a practica in siguranta miscarea fizica.

1. Inotul

Expunerea indelungata a dintilor la apa clorinata din piscina si la un pH scazut duce la erodarea smaltului dentar, ingalbenirea dintilor, aparitia sensibilitatii dentare si cresterea riscului de carie.

2. Sporturi de viteza

In cazul sporturilor cum ar fi patinaj, schi, skating, ciclism etc. exista intotdeauna riscul ca viteza, atunci cand scapa de sub control, sa provoace pe langa accidente ale membrelor (mana, picior) si fracturi dentare, din cauza cazaturilor si lovirii de obiecte dure.

3. Sporturi de contact

Sporturi precum fotbalul, handbalul, voleiul, rugbi, artele martiale etc. presupun riscul de ranire fie prin contactul brutal intre doi sportivi din cauza practicarii unui stil de joc agresiv, foarte competitiv, fie absolut accidental, din cauza necoordonarii miscarilor si a vitezei.

Ce este de facut pentru a beneficia de avantajele si placerea de a practica un sport, punandu-ne cat mai putin in joc sanatatea.

1. Purtarea unei casti de protectie si a gutierei de silicon

Gutiera poate fi universala (o singura marime) sau adaptata dintilor copilului, dupa incalzire in apa fierbinte. Ea trebuie purtata atat in timpul antrenamentelor, cat si a meciurilor, pentru a preveni fracturarea dintilor si ranirea gingiei.

2. Hidratarea

Multe dintre sporturi sunt extrem de solicitante si necesita un consum de apa crescut, cu scopul de a preveni deshidratarea intregului organism, dar si a gurii. Totodata, saliva are un rol protector impotriva dezvoltarii bacteriilor si aparitiei cariei.

3. Evitarea bauturilor energizante

Multi practicanti ai sporturilor, amatori sau profesionisti, folosesc aceste bauturi, insa ele au un efect demineralizant asupra smaltului dentar, favorizand aparitia sensibilitatii dentare si a cariilor.

4. Masuri speciale in cazul purtarii de aparat dentar

Atunci cand copilul a inceput un tratament ortodontic cu aparat dentar mobil, este recomandat ca acesta sa fie scos din gura in timpul orelor de sport si pastrat in cutiuta speciala.

Loviturile la nivelul gurii cand copilul poarta aparatul dentar fix pot duce fie la ranirea buzei, prin zdrobirea ei de bracketuri, fie la dezlipirea unui bracket si extrem de rar la fracturarea unui dinte.

Gutiera de protectie speciala, obtinuta de la medicul ortodont, care prezinta lacasuri pentru bracketuri, poate proteja dintii si aparatul in timpul practicarii sporturilor.

Incontestabil, sportul trebuie sa faca parte din viata oricarui copil sau adult. Tot ce trebuie sa facem pentru a-l practica in siguranta este sa urmam cateva reguli de protectie, generale sau specifice fiecarui sport, recomandate de specialisti - antrenori, medici, sportivi profesionisti.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cum sa protejezi dintii copilului in functie de sporturile pe care le practica