Cum sa prepari nautul astfel incat sa nu te baloneze

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, November 29, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru naut

Pentru a fi mai usor de digerat, nautul ar trebui sa fie tinut in apa si inmuiat inainte de a fi gatit. Exista doua metode pentru a inmuia nautul. Prima metoda presupune fierberea boabelor de naut timp de 2 minute, inlaturarea tigaii de pe aragaz si acoperirea nautului timp de 2 ore. Alternativa este cea clasica in care tii nautul in niste apa pur si simplu.

Timpul ideal de inmuiere a nautului este de 4 ore, pentru a fi redus numarul elementelor care pot produce balonare, precum oligozaharidele.

Al doilea motiv pentru care este indicat sa inmoi nautul este acela ca o parte din enzima fitaza din boabe poate fi activata si poate ajuta la transformarea acidului fitic din naut. Aceasta conversie in alte substante, determina ca acidul fitic sa nu mai fie capabil sa se lege de alti nutrienti scazandu-le absorbtia.

In ultimul rand, inmuierea boabelor va reduce cu aproximativ 25% timpul de preparare a nautului, ceea ce se va traduce prin scaderea pierderii din nutrientii hidrosolubili fiind redus timpul de expunere la temperaturi ridicate si apa.

Poti lasa boabele si o noapte intreaga la inmuiat, insa in momentul in care decizi sa le gatesti, ai grija sa arunci cojitele care se ridica la suprafata si sa clatesti nautul inainte de preparare.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cum sa prepari nautul astfel incat sa nu te baloneze