Cum sa nu te ingrasi avand grija sa dormi destul

Posted by Alin Marinescu on Friday, July 29, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru somn de noapte

Organismul uman este o "masinarie" fantastica si este uimitor cum inca ne mai pacalim ca "stim noi mai bine". Daca stii sa asculti de el, corpul iti "spune" tot felul de lucruri, pe care, sigur ca este important sa le corelezi cu informatiile stiintifice actuale.

Sa ne gandim de exemplu la somn: cine nu stie ca atunci cand iti este somn, cel mai bun lucru pe care-l poti face este sa mergi sa te refaci prin somn? Pana si un copil, cu toata bucuria jocului sau entuziasmul unei zile de vacanta, daca are o rutina buna a somnului iti spune la un moment dat "mie mi-e somn, ma duc la culcare".

Dar ce este mai interesant este ca somnul influenteaza alimentatia si mai mult decat atat, mentinerea greutatii.

Cum este mentinuta greutatea corpului?

O sa primesc raspunsul clasic: avand grija de alimentatie si activitatea fizica - e adevarat, doar ca lucrurile sunt mai complicate de atat.

Tubul nostru digestiv se pregateste pentru fiecare masa zilnica prin secretia de grelina "hormonul foamei", un neurohormon care regleaza apetitul si distributia, dar si ritmul utilizarii de energie. Grelina are rolul de a stimula senzatia de foame, dar si secretia gastrica de acid clorhidric si miscarile intestinale, pentru a digera alimentele cu succes.

Efectul grelinei are loc prin cuplarea cu un receptor potrivit, de la nivelul hipotalamusului. Cand stomacul este gol este secretata grelina, iar cand stomacul este plin secretia inceteaza.

Pe de alta parte, celulele noastre adipoase secreta leptina "hormonul satietatii" care are rolul de a controla echilibrul energetic, inhiband senzatia de foame. Si efectul leptinei are loc tot dupa cuplarea cu un receptor, care si el se gaseste tot in hipotalamus.

In mod normal, secretia echilibrata a celor doi hormoni pastreaza greutatea corpului in parametrii cunoscuti. Doar ca in obezitate, leptina desi este secretata in exces, nu actioneaza pe receptorii din hipotalamus pentru a declansa senzatia de satietate pentru ca exista ceea ce se numeste sensibilitate scazuta la leptina si organismul nu poate "observa" satietatea.

Cum influenteaza somnul mentinerea greutatii

Cercetarile foarte recente au descoperit ca somnul influenteaza mentinerea greutatii si deci sanatatea fizica. Mecanismul este foarte interesant: stim ca lipsa de somn perturba secretiile hormonale si impiedica functionarea lor normala.

Dupa o singura noapte pierduta este crescuta secretia de grelina, care declanseaza senzatia de foame si este urmata de comportamentul alimentar de aport, adica mananc, mult peste cantitatea necesara.

In cazul unei singure nopti in care somnul nu a fost odihnitor scade secretia de leptina, ceea ce face sa nu obtin satietatea mancand cantitatea obisnuita de alimente, ci mai mult. Dar privarea de somn duce si la cresterea secretiei de cortizol in seara urmatoare noptii pierdute, cand organismul ar trebui sa fie pregatit pentru somn si secretia de cortizol scazuta.

Un alt hormon cu functie destabilizata de lipsa de somn este insulina, un hormon secretat de pancreas, care asigura metabolismul dulciurilor, grasimilor si proteinelor, a carui sensibilitate pentru receptori este scazuta, cu aparitia diabetului zaharat.

Practic, atunci cand nu dorm, hormonul foamei este in cantitate crescuta si ma face sa mananc mai mult, hormonul satietatii scade si nu ma poate ajuta sa obtin senzatia ca am mancat destul si imi trebuie o vointa de fier sa nu tin cont de ce simt - adica sa mananc mai mult -, ci de dovezile obiective ca am mancat o portie normala.

Daca noaptea pierduta se asociaza si cu o viata mai putin echilibrata, cu stres mult, alimentatie nepotrivita si activitate fizica insuficienta ar fi bine sa nu ne miram daca greutatea noastra creste.

Pot obtine echilibrarea secretiilor hormonale si un somn odihnitor

Strategiile pentru controlul greutatii trebuie neaparat sa includa analiza cantitatii si calitatii somnului, pentru ca in lipsa lui comportamnetul nostru, inclusiv cel alimentar si al activitatii fizice, nu are cum sa fie normal.

Asadar, pregatirea pentru somn trebuie sa includa mai mult decat schimbarea hainelor cu pijamalele, ne trebuie o rutina corecta a somnului.

Pastrez ore fixe de culcare si sculare, inclusiv la sfarsitul saptamanii, daca se poate fara ceas.

Controlez cantitatea de cafea, alcool sau alte substante pe care le folosesc.
Imi creez un ritual al somnului care sa duca la liniste si calm, departe de stimuli vizuali auditivi si nu folosesc patul pentru altceva decat somn si activitate sexuala.
Ma asigur ca nu am o tulburare de somn data de boli cronice.

Nu mananc inainte de culcare daca nu sunt trei ore in care pot realiza digestia corecta.
Daca ai griji si lucruri care te framanta ia in considerare notarea lor intr-un jurnal, tocmai pentru a elibera mintea de presiunea lor.

Va doresc succes in analiza somnului personal, stiind ca exista instrumente special create pentru a obtine progres si specialisti dornici sa va ajute!

Adriana Antohe, medic si trainer, specialist in medicina de familie si medicina muncii, face parte din echipa Mind Education Health, companie care ofera consultanta psihologica si programe de tip well-being in zona de parenting, relatii de cuplu si la locul de munca.

sursa: sanatate.bzi.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cum sa nu te ingrasi avand grija sa dormi destul