Cum sa citim ingredientele din cosmetice

Posted by Alin Marinescu on Thursday, October 11, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Produsele de ingrijire a pielii pot modifica aspectul acesteia, insa pana la un punct. Pentru a nu cadea in capcana comerciala, este bine sa stiti ceea ce cumparati si, in primul rand, sa puteti interpreta lista ingredientelor active. Multe companii cosmetice afirma ca produsele lor contin ingrediente speciale. Acestea nu actioneaza, de cele mai multe ori, decat ca niste hidratante de moment. Este dificil de apreciat eficacitatea acestor cosmetice, deoarece companiile nu efectueaza studii stiintifice – asa cum eficienta terapeutica a medicamentelor este probata de studiile clinice.  Totusi, sunt exceptii pentru care eficienta este incontestabila: fitoestrogenii, Retin-A, amino filagrin acizii (AFA), alfa hidroxi acizii (AHA), beta hidroxi acizii (BHA) si L-acidul ascorbic (vitamina C pura si stabila). Cand ajungeti pe mainile unui cosmetician, este bine sa stiti pentru ce dati banii, deoarece sunt servicii, deja consacrate, care nu au efecte asupra pielii dumneavoastra. Iata in continuare cateva indicii.

Fibrele de colagen sunt considerate „otelul structural“ care sustine derma si stratul superficial al pielii. Degenerarea retelei de colagen din derma determina aparitia ridurilor si lasarea pielii. Colagenul nepolimerizat, adica forma utilizata in produsele cosmetice, este o molecula mare care nu poate penetra pielea in profunzime. Singura modalitate de a introduce colagenul in piele este prin metode invazive. Este motivul pentru care doctorii trebuie sa injecteze colagenul in derma pentru a sterge ridurile si cicatricele prin umplerea golurilor. Dar nici o crema pe baza de colagen aplicata pe piele nu poate face acest lucru, datorita marimii moleculelor! In plus, colagenul din piele are o structura fibrilara, care formeaza o retea, pe cand colagenul din produsele clasice cosmetice are o structura amorfa.

In fapt, colagenul din creme da consistenta stratului cornos printr-o hidratare temporara. Imbunatatirea aspectului pielii se datoreaza hidratarii si nicidecum efectului antirid. Ceea ce puteti obtine insa prin folosirea cremelor cu colagen sunt o sumedenie de alergii, avand in vedere originea animala a colagenului din cosmeticele clasice. Ridurile fine sunt cauzate de deteriorarea retelelor de colagen si elastina, fara nici o legatura cu muschii faciali. Ridurile profunde, numite de expresie, sunt datorate tocmai activitatii muschilor faciali. Tonifierea acestora duce la adancirea ridurilor de expresie. Introducerea toxinei botulinice in combaterea ridurilor a fost facuta tocmai pentru anihilarea actiunii muschilor faciali. 

Elastina nu are efect antirid. Elastina este o proteina a dermei care formeaza retele, acestea conferind elasticitate pielii. Tot ce am spus mai sus despre colagen este valabil, la litera, si pentru elastina. Iar cremele pe baza de vitamina C nu intineresc pielea. O mare afacere a fost pusa pe picioare ca urmare a efectului antioxidant al vitaminelor A, C si E impotriva radicalilor liberi produsi de factorii de mediu (radiatii UV, poluare, fumat) si rezultati din procesele proprii organismului. Intr-adevar, vitaminele au un efect protector. S-a dovedit stiintific ca vitaminele A si C au si un puternic efect reparator antirid prin stimularea producerii de colagen endogen in piele, cu refacerea retelelor structurale. Exista insa cateva aspecte care trebuie precizate.

Doar vitamina C pura si stabila (L-acid ascorbic) penetreaza pielea in cantitati suficiente, capabile sa amorseze procesele biochimice de sinteza cu efect reparator antirid. Dar vitamina C pura si stabila nu poate fi inclusa in nici un fel de creme, ci se aplica pe fata ca atare. Toate cremele care contin vitamina C au in compozitie, de fapt, derivati chimici ai acidului ascorbic (saruri si esteri) cu molecula mare, grea, care penetreaza greu pielea, si nu au efect antirid.

Extractul placentar, generator de alergii. Placenta este legatura vitala care furnizeaza fatului substante nutritive si oxigenul necesar cresterii. Produsele cosmetice cu extract placentar sugereaza faptul ca ele mentin tineretea. Adevarul este ca ele sunt hidratante si puternic alergogene.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cum sa citim ingredientele din cosmetice