Cum sa beneficiem de antibioticele naturale din plante si alimente

Posted by Alin Marinescu on Friday, July 7, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru antibioticele naturale

Plantele, vitaminele si alte tratamente naturale pot fi folosite pentru a completa tratamentul medical conventional. Desigur ca sunt situatii grave, interventii chirurgicale sau boli în care numai antibioticele de sinteza îsi au sensul. Însa prea des sunt cumparate din farmacie fara reteta si fara nici un rost de multe ori, la primul stranut sau la un guturai normal. De aceea, asa numitele antibiotice naturale pot fi avute în vedere ca remedii casnice în boli si situatii de sanatate în care are sens sa lasam organismul sa lupte, ajutat fiind numai de plante si alimente naturale.

Avand în vedere cresterea îngrijorarilor privitoare la abuzul de antibiotice prescrise, fapt ce poate duce la dezvoltarea bacteriilor rezistente la aceste medicamente, numerosi experti medicali acorda atentie alternativelor de antibiotice naturale si sigure. Majoritatea ar putea fi atat de aproape, încat le puteti gasi în gradina din spatele casei sau la magazine dedicate alimentelor sanatoase.

Echinaceea
Echinaceea este, în general, privita ca principalul antibiotic vegetal datorita proprietatilor sale imuno-stimulatoare. Amerindienii au utilizat în mod traditional echinaceea pentru a trata infectiile interne si externe deopotriva, potrivit University of Maryland Medical Center. Echinaceea era un remediu vegetal popular în secolele 18 si 19 si era folosita pentru tratarea infectiilor grave precum malaria, septicemiei, difteriei, scarlatinei si sifilisului. Potrivit unei cercetari publicate în „Journal of Medicinal Food" în septembrie 2007, echinaceea este un stimulant ce sustine atat raspunsurile imune înnascute, cat si dobandite. Echinaceea poate fi utilizata pentru ameliorarea simptomelor si scurtarea duratei de manifestare a racelilor si gripei sau poate fi administrata pentru patru-sase saptamani pentru întarirea sistemului imunitar.

Uleiul de arbore de ceai
În medicina traditionala, uleiul de arbore de ceai a fost utilizat pentru multa vreme ca antimicrobian, iar oamenii de stiinta de la East London University au aratat ca uleiul de arbore de ceai poate combate o bacterie rezistenta la antibiotice numita Staphylococcus aureus (MRSA), cunoscuta si ca „super-microbul din spital".

Într-un numar din 1993 al revistei „Journal of Applied Bacteriology", s-a precizat ca frunzele de maslin întarzie dezvoltarea a doua tipuri de bacterii. Mai multe studii au concluzionat ca ingredientul activ din frunzele de maslin, acidul elenolic, este eficient în tratarea unei varietati largi de infectii, fara a avea efecte secundare.

Papaya
Fructul papaya contine o seva laptoasa numita latex, acesta fiind un amestec de substante chimice. Cercetarile efectuate la University of Nigeria au descoperit ca extractele din aceste chimicale au un efect antibacterian semnificativ.

Taninuri
Taninurile sunt substante prezente în aproape toate plantele si se gasesc în doze concentrate în ceai si vin. În 1999, Dr. Augustin Scalbert a comparat rezultatele a 33 de studii care au fost realizate pana la acel timp, toate referindu-se la abilitatea taninurilor de a combate infectiile fungice, drojdiile si bacteriile. S-a demonstrat ca taninurile condensate leaga peretii celulari de bacteriile ruminale, prevenind cresterea si activitatea proteazelor.

Tarhonul
Planta numita tarhon contine acid cafeic, un compus eficient împotriva virusurilor, ciupercilor si bacteriilor, dupa cum se precizeaza în „Journal of Ethnopharmacology", în 1996. Cel mai puternic este tarhonul mexican ce contine sapte cumarine, toate avand un impact semnificativ în ceea ce priveste inhibarea dezvoltarii bacteriilor.

Cimbrul
La fel ca si cealalta planta medicinala, tarhonul, cimbrul contine acid cafeic, un antimicrobian eficient. Tarhonul a fost utilizat mult timp în medicina populara la tratarea bandajelor pentru prevenirea infectiilor si, în 1975, un farmacist german a aratat ca uleiul esential al acestei plante era atat un dezinfectant local puternic, cat si un antibiotic foarte eficient atunci cand este administrat pe cale orala. De asemenea, tarhonul contine timol, substanta ce detine proprietati antibiotice si antiseptice, ingredientul activ principal din apa de gura Listerine.

Merisoarele si zmeura
Cateva fructe de padure si-au dovedit beneficiile antibiotice. Merisoarele au fost utilizate vreme îndelungata de catre femei pentru a preveni si trata infectiile urinare, iar în anii 1990, oamenii de stiinta din Tel Aviv au descoperit ca fructoza monozaharida prezenta atat în sucul de merisoare, cat si în cel de afine, inhiba dezvoltarea bacteriilor. În mod asemanator, sucul de zmeura a fost folosit ca remediu popular în Australia pentru tratarea diverselor infectii bacteriene, iar cercetatorii de la School of Biomedical Sciences din cadrul Australia's Charles Stuart University au ajuns la concluzia ca extractele de zmeura reduc semnificativ cresterea mai multor specii de bacterii, inclusiv salmonella, shigella si E. coli.

Smirna
Secole de-a randul, smirna a fost utilizata de catre botanisti si este mentionata chiar si în Biblie. Este antiseptica, antibiotica si antivirala. Poate fi administrata pe cale interna, folosita la gargara sau la curatarea ranilor. The Herb Guide recomanda smirna pentru combaterea respiratiei urat mirositoare, bronsitei, aftelor bucale si durerilor în gat. Aceasta este un agent curativ si ajuta la cresterea numarului de globule albe în sange. Cu toate acestea, suntem atentionati sa nu folosim smirna pe o perioada mai lunga de 2 saptamani deoarece aceasta este dura pentru rinichi.

Goldenseal
Goldenseal este o alta planta ce se gaseste adesea în compozitia antibioticelor vegetale. Aceasta are proprietati antibacteriene si antifungice. Este utilizata frecvent de catre botanisti în tratamentul sinuzitelor, infectiilor urechii si durerilor în gat. Poate fi administrata intern si folosita la gargara sau pentru spalari vaginale. Totusi, Clayton College Herb Guide avertizeaza sa nu fie luata în timpul sarcinii deoarece poate stimula contractiile uterine. De asemenea, aceasta scade nivelul glicemiei si nu ar trebui consumata de catre persoanele cu hipoglicemie.

Usturoiul
Usturoiul a fost utilizat în Evul Mediu ca protectie împotriva ciumei, iar Louis Pasteur i-a descris actiunea antibacteriana înca din anul 1858. În anii 1970, cercetatorii europeni au testat usturoiul împotriva a 10 bacterii si ciuperci diferite si au descoperit ca, în afara faptului ca este eficient împotriva tuturor, acesta nu contribuie la dezvoltarea niciunei tulpini bacteriene rezistente. Nu doar ca omoara bacteriile, ci si parazitii si infectiile fungice. În timpul ambelor razboaie mondiale, a fost cunoscut ca „penicilina ruseasca". The Herb Guide sustine ca alicina, componenta chimica a usturoiului, este echivalenta cu 15 unitati standard de penicilina. Administrata cu regularitate, este alicina este eficienta în subtierea sangelui si ajuta la dizolvarea colesterolului. Un studiu publicat în numarul din iunie 2009 al revistei „Critical Reviews in Food Science and Nutrition" sugereaza ca usturoiul sustine sistemul imunitar, iar prin capacitatile sale antioxidante poate preveni cancerul si bolile de inima, stimuland totodata imunitatea generala.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cum sa beneficiem de antibioticele naturale din plante si alimente