Cum recunoaștem intoleranța la gluten

Posted by Alin Marinescu on Friday, August 31, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Boala celiacă este cea mai severă formă de intoleranță la gluten. Astfel că, dacă nu mergem din timp la medic pentru diagnosticare și tratament, boala se poate agrava ajungându-se la probleme mari de sănătate.

Intoleranța la gluten este o afecțiune autoimună declanșată de ingestia de gluten la indivizi predispuși genetic. Afectează circa 1% din populație și poate debuta la orice vârstă începând cu perioada copilăriei. Florin Bălănică, medic nutriționist, explică la Antena 1, cum ne dăm seama dacă suferim de această intoleranță și ce putem face pentru a duce o viață fără mari probleme. 

Când se declanșează intoleranța la gluten

”Modul de viață este fundamental, iar nutriția înseamnă cam 80% din viață, după care mișcarea și apoi toate celelalte elemente care fac parte din viața noastră. Românii mănâncă ce au la îndemână, un covrig, un pateu și ajung să nu fie atenți la partea de alimentație.  Glutenul este o proteină din cereale, este cea care face aluatul să fie lipicios și să se întindă. Sunt persoane care au intoleranță la gluten genetic, nativ. Trebuie să știm câteva lucruri foarte importante. Această intoleranță se poate declanșa oricând și nu este o patologie a tractului digestiv, a intestinului subțire. În medicina modernă s-a observat că intoleranța la gluten duce la diverse patologii cum ar fi depresia sau infertilitatea sau tulburări cutanate, ca celulita”.

Simptomele intoleranței la gluten

”Intoleranța la gluten poate fi asimptomatică și poate apărea subit cu o durere de cap care nu trece cu absolut nimic sau probleme ale pielii, dureri articulare. Lucruri care nu te duc cu gândul sub nicio formă la gluten. Intoleranța la gluten este specifică unor persoane cu o anumită dispoziție genetică cam 1% din populație suferă de această patologie și asta presupune că ai un fond genetic. Găsim glutenul în cereale, dar găsim și în cosmetice spre exemplu, trebuie să fim foarte atenți și să citim toate ingredientele produselor pe care le folosim zilnic. Există multiple teste care se pot face la naștere prin care se poate vedea dacă micuții sunt predispuși la anumite boli metabolice ca și aceasta”.  

Alte semne că ai putea avea intoleranță la gluten:

-  balonarea imediat după masă și flatulența; diareea, constipația și fecalele care miros foarte urât; crampele abdominale; durerile de cap fără o cauză aparentă.

- te simți obosit des după ce consumi produse care conțin gluten (paste, pâine, cereale, bere). Oboseala poate fi cauzată și de deficitul de fier, în această situație, tot glutenul fiind de vină, provocând astfel anemia. Însă nu doar această proteină duce la lipsa fierului din organism.

- dermatita herpetiforma (boala Duhrin ) este o formă de afecțiune a pielii asociată cu boala celiacă. Se manifestă prin apariția unor vezicule pline de lichid pe piele. I se mai spune și eruptia „bolii celiace“

- scăderea subită în greutate din cauza problemelor digestive și din cauza malabsorbției substanțelor nutritive.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cum recunoaștem intoleranța la gluten