Cum recunoastem preeclampsia si cum este afectat bebelusul

Posted by Alin Marinescu on Thursday, November 2, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru preeclampsia

Preeclampsia
mai este cunoscuta si ca hipertensiune arteriala la femeile insarcinate in peste 20 de saptamani, cu exces de proteine in urina, care in prealabil au avut valori normale ale tensiunii arteriale.
Aceasta afectiune nu are simptome exacte, insa poate fi diagnosticata cu ajutorul analizelor medicale. Preeclampsia netratata poate duce la complicatii grave, atat pentru mama, cat si pentru bebelus.

Cauzele preeclampsiei
Afectiunea apare la 5-10% dintre femeile gravide si debuteaza in general in cea de-a 20-a saptamana de sarcina (ultimul trimestru) si poate fi depistata prin controale regulate la medic si prin analize de sange. Printre cauzele aparitiei preeclampsiei amintim: dieta neadecvata, sistemul imunitar scazut, flux sangvin insuficient la nivelul uterului si deteriorarea vaselor de sange, diabetul, artrita sau tensiunea arteriala crescuta.
Femeile care sunt insarcinate cu primul copil, dar si cele care raman insarcinate dupa varsta de 40 de ani, prezinta un risc mai mare de a fi afectate de preeclampsie.

Alte cauze pot fi:
- ereditare. Daca in familie exista antecedente ale acestei afectiuni, exista posibilitatea ca si tu sa fii afectata de preeclampsie.
- obezitatea. Activitatea cardiaca este afectata de obezitate si acest lucru sporeste riscul de preeclampsie.
- sarcina multipla. Aceasta se numara printre factorii care favorizeaza aparitia acestei boli, doarece prezenta mai multor feti solicita si mai mult organismul.
- antecedente patologice. Hipertensiunea arteriala cronica, migrenele, diabetul, bolile de rinichi, artrita reumatoida si lupusul cresc riscul de preeclampsie.

Simptomele preeclampsiei
Chiar daca, de cele mai multe ori, simptomele preeclampsiei apar dupa 20 de saptamani de sarcina, aceasta se poate dezvolta si treptat. Preeclampsia poate varia de o forma usoara sau mai grava, iar simptomele pot include:
- vedere incetosata sau pierderea temporara a vederii;
- fotosensibilitate;
- durere sub coaste in partea dreapta;
- episoade de greata si varsaturi;
- ameteli ;
- umflarea fetei, a mainilor si a picioarelor;
- dureri de cap persistente;
- crestere rapida in greutate (peste 4 kilograme intr-o saptamana);
- debit urinar scazut.
Ia legatura imediat cu medicul daca ai dureri de cap severe, dureri abdominale sau ti s-a intamplat sa iti pierzi vederea pentru cateva secunde.

Cum este afectat bebelusul de preeclampsie
Aceasta afectiune duce la un flux redus de sange, fapt ce afecteaza organele vitale ale mamei, dar si ale bebelusului. Mai mult decat atat, vascularizarea redusa a uterului conduce la o dezvoltare anormala a fatului, dar si la predispozitia acestuia pentru afectiuni ale vazului si auzului, epilepsie si la o cantitate insuficienta de lichid amniotic.
in cazuri grave, preeclampsia netratata poate duce la nastere prematura. Alte riscuri ale preeclampsiei pot consta in desprinderea de placenta, ce poate provoca sangerari abundente si leziuni, dar si aparitia sindromului HELLP sau hemoliza (distrugerea celulelor rosii din sange), numar redus de trombocite si cresterea enzimelor hepatice.
Simptomele acestui sindrom includ greata, dureri de cap, dureri abdominale si episoade de voma. De asemnenea, daca preeclampsia nu este tratata, poate aparea eclampsia, adica o complicatie a preeclampsiei ce consta in instalarea convulsiilor la o pacienta cu preeclampsie. Eclampsia netratata duce la leziuni cerebrale si coma.

Tratmentul preeclampsiei
in cazul in care afectiunea este grava, poate fi tratata doar prin nasterea copilului. Daca sarcina este avansata, mai mult de 37 de saptamani, doctorul va induce travaliul ori se va efectua o operatie de cezariana pentru a aduce copilul pe lume in conditii de siguranta. in cazul in care sarcina nu este destul de avansata, medicul va amana nasterea si va tine sub control simptomele preeclampsiei, pentru ca mama si bebelusul sa nu aiba de suferit. Exista cazuri usoare ale preeclampsiei si se trateaza astfel:
- medicamente pentru reducerea tensiunii arteriale;
- multa odihna, recomandat repaus la pat;
- analize de urina si sange, efectuate sub supravegherea medicului;
- ecografii, dar si monitorizarea frecventa a batailor inimii fatului.
in cazul in care suferi de aceasta afectiune, este indicat sa faci controale regulate la medic. Chiar daca preeclampsia afecteaza majoritatea femeilor insarcinate, incearca sa ai un stil de viata sanatos, ce implica alimentatie echilibrata si activitate fizica. Dupa nastere, simtomele preeclampsiei dispar intr-o perioada de 1-6 saptamani.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cum recunoastem preeclampsia si cum este afectat bebelusul