Cum putem preveni diabetul si complicatiile acestuia

Posted by Alin Marinescu on Thursday, April 12, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Aproape 2 milioane de romani sufera de diabet zaharat, potrivit rezultatelor Studiului Predatorr. Vorbim, astfel, de o prevalenta a acestei afectiuni de 11,6%. in lipsa unui management eficient al diabetului zaharat si in contextul cresterii sperantei de viata, tot mai multe persoane cu aceasta maladie ajung sa dezvolte complicatii severe, cum ar fi neuropatia diabetica. Ceea ce este si mai ingrijorator, atrag atentia specialistii, e faptul ca multi dintre cei care au un nivel ridicat al glicemiei nu stiu acest lucru, boala fiind descoperita intamplator.

„Pe de o parte, este vorba de un numar mare de pacienti cu diabet zaharat. Pe de alta parte, stim ca la fiecare pacient exista cel putin inca unul nediagnosticat. Totodata subliniez si faptul ca, in conditiile in care este diagnosticat diabetul, o mare parte din persoanele cu diabet au aceasta complicatie: neuropatia diabetica. Sa nu mai vorbim de acea categorie de pacienti care ajung in serviciile de chirurgie cu cangrena, sunt amputati si abia acolo li se descopera prima glicemie si implicit diagnosticul de diabet. Aceasta este, de fapt, realitatea”, a declarat prof. univ. dr. Gabriela Radulian, presedinte Societatea de Neuropatie Diabetica, in cadrul conferintei –dezbatere Piciorul Diabetic si Amputatiile. Spune STOP! Actioneaza ACUM!. In acest context, educatia populatiei si existenta podiatrilor ar contribui la reducerea complicatiilor precum neuropatia diabetica si, implicit, la scaderea cazurilor de amputatie la nivelul membrelor inferioare la persoanele cu diabet zaharat.

„Societatea de Neuropatie Diabetica sustine legalizarea, ca sa spun, a acestei profesii de podiatru in tara noastra. Pentru ca pacientul nostru cu diabet zaharat prezinta semne si simptome specifice. Importanta este educarea persoanelor cu diabet zaharat pentru a putea identifica acele semne si simptome care definesc neuropatia diabetica si pentru a se putea prezenta cat mai rapid la medic, astfel incat sa reducem riscul aparitiei leziunilor. Este esential, pentru ca orice leziune la persoana cu diabet zaharat dubleaza riscul de mortalitate in urmatorii zece ani comparativ cu persoanele fara diabet. in aceste conditii este foarte important sa nu ajungem la leziune, la ulceratie si implicit la risc de amputatie. intotdeauna trebuie sa realizam o abordare holistica si un management integrat al diabetului zaharat pentru ca, asa cum s-a subliniat de foarte multe ori, vorbim de o echipa interdisciplinara, iar in centru se afla persoana cu diabet. Vorbim acum concret de pacientul cu neuropatie diabetica, dar eforturile trebuie sa fie concertate. in aceasta echipa multidiciplinara trebuie sa se regaseasca diabetologul, neurologul, chirurgul, radiologul interventionist, ortopedul, dermatologul si, bineinteles, podiatrul. De altfel, in aceasta echipa multidisciplinara este nevoie de implicare, scopul nostru fiind unul singur si anume de reducere a riscului de amputatie”, a mai subliniat prof. univ. dr. Gabriela Radulian.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cum putem preveni diabetul si complicatiile acestuia