Cum putem preveni bolile cutanate profesionale

Posted by Alin Marinescu on Thursday, September 20, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Cunoasterea dermatozelor profesionale permite identificarea  de masuri eficiente pentru prevenirea si tratarea acestor boli. Consecintele  sunt socio-economice, dar au si o mare implicare psiho-sociala prin cresterea somajului si afectarea persoanle afectate- 90% din acestea fiind tineri sub varsta de 25 de ani”, ne informeaza dl. prof. dr. George Sorin Tipilica, seful Clinicii de Dermatologie 2 din cadrul  Spitalului Clinic Colentina si coordonatorul EPOS din Romania.

Dermatozele profesionale reprezinta 25% din totalul bolilor profesionale, mainile si fata  fiind cele mai afectate zone. Factorii principali  sunt mediul umed si expunerea la iritanti multiplii si alergeni. Cea mai frecventa boala cutanata profesionala este dermatita de contact care reprezinta peste 90% din afectiunile pielii la locul de munca. Aceasta poate fi iritativa (implica un raspuns neimunologic cauzat de multiplii agenti iritani ai pielii precum acizii si agentii alcalini) sau alergica (este o inflamatie  a pielii produsa de o reactie imunologica mediata celular de diferite substante antigenice).

Atat dermatita iritativa, cat si dermatita de contact alergica duc la o  reactie inflamatorie a pielii cu semne clinice caracteristice: edem; eritem; vezicule; descuamare; leziuni de grataj si prurit. Sunt si dermatoze profesionale care conduc la urticarie si chiar la  cancerul de piele, in aceast categorie intrand carcinomul bazocelular  si carcinomul spinocelular  cauzate de expunerea la ultraviolete.

Preventia dermatozelor profesionale. Pana in prezent, studiile efectuate au evidentiat  lipsa de cunostinte cu privire la cauzele acestor afectiuni si protectia adecvata a pielii personalului afectat. Pe viitor  se doreste realizarea unui ghid dermatologic in vederea educatiei lucratorilor cu risc de a dezvolta afectiuni dermatologice ocupationale. La ora actuala exista o preventie individuala si una generala pentru dermatozele profesionale. Preventia generala consta in informare prin distribuirea de brosuri si informatii pacientilor, iar preventia individuala presupune consultul dermatologic, tratamente ambulatorii,precum si sfaturi personalizate.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cum putem preveni bolile cutanate profesionale