Cum putem ajuta o persoana sa renunte la tigari

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, March 27, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Daca incerci sa iti ajuti un prieten sa se lase de fumat, trebuie sa fii atent ca cicaleala si criticile ar putea fi daunatoare decat utile. Aici iti este prezentat modul in care poti fi o influenta pozitiva.

Renuntarea la fumat poate fi o provocare foarte mare- chiar si atunci cand nu esti tu cel care incearca sa se lase. De fapt, daca unul dintre membrii familiei tale sau unul dintre prietenii mai apropiati incearca sa se lase de fumat, ar putea avea nevoie de putina rabdare si de intelegere din partea ta. Dar, daca iti doresti cu adevarat sa te faci util, trebuie doar sa fii constient ca anumite comportamente si comentarii pot avea consecinte negative.

“Daca cicalesti pe cineva care incearca sa se lase de fumat, ai putine sanse sa obtii efectul pe care il doresti de fapt”, spune Erik Augustson, PhD, un om de stiinta ce studiaza comportamentul la Tobacco Control Research Center de la Institutul National al Cancerului in Bethesda, in Maryland.

O regula generala este sa fii pozitiv, nu negativ. De exemplu, sa nu mentionezi ca persoana respectiva nu a reusit sa se lase in trecut, spune Auguston, sau sa ii spui ca “stii cum se simte”. Daca nu cumva si tu insuti esti un fost fumator si chiar stii cu adevarat cat este de dificil sa te lasi de fumat, spune el, aceasta remarca poate sa para o insulta si sa ii ofere impresia ca il iei de sus.

Moduri de a sustine pe cineva care incearca sa se lase

Platformele sociale si aplicatiile pentru smart phone – care pot ajunge la un fumator in termen de cateva minute si chiar de cateva secunde- pot fi foarte utile pentru cineva care incearca sa se lase de fumat, spune Auguston. Sa ii dai un mesaj cuiva poate fi extrem de incurajator. Daca ti se pare ca este bine, ii poti trimite acelui prieten sau membru al familiei cate un mesaj pozitiv in timpul zilei si afla daca prietenii si familia vor sa se alature in aceasta sustinere.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cum putem ajuta o persoana sa renunte la tigari