Cum prevenim si tratam rapid carceii

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, August 30, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru tratament carcei

Cu totii ne-am confruntat in viata cu durerea brusca aparuta atunci cand suferim o crampa musculara sau carcel. Carceii sunt contractii involuntare ale muschilor, foarte dureroase, cauzate de cele mai multe ori de o deficienta de minerale in corp.
Ele pot afecta orice muschi din corp, in special gambele si coapsele. Atletii si persoanele in varsta sunt mai afectati de crampele musculare decat alte persoane.
Specialistii nu cunosc cauza exacta, dar presupun ca este vorba despre o hiperexcitabilitate a nervilor care stimuleaza muschii.

Exista mai multi factori care pot declansa contractii dureroase ale muschilor:

- Lipsa de magneziu, calciu sau potasiu in sange
- Depunerea unui efort fizic intens, fara incalzire prealabila
- Deshidratarea survenita in urma efortului sau a expunerii la canicula
- Statul in picioare vreme indelungata sau mersul pe tocuri inalte
- Fortarea unui muschi sau a unei grupe de muschi
- Circulatia periferica ingreunata
- Tratamentul cu diuretice, sedative sau medicamente impotriva spasmelor
- Deficitul de vitamine B1, B5 si B6
- Obezitatea
- Deficitul de hesperidina (compus asociat cu vitamina C, intalnit mai ales in citricele necoapte), substanta care joaca un rol important in corectarea crampelor musculare nocturne.

Cum poti preveni formarea carceiilor?

- Bea suficient de multa apa, pentru a preveni deshidratarea si pierderea de minerale din corp.
- Consuma alimente bogate in calciu si magneziu, precum banane, curmale, caise, struguri, stafide, broccoli, morcovi, cartofi, rosii carne, peste, nuci, ciocolata neagra cu minin 75% cacao, legume si zarzavaturi verzi.
- Mananca ananas. Acesta contine bromelina, o enzima cu puternice proprietati antiinflamatoare, miorelaxante, antitumorale si detoxifiante.
- Ia suplimente de magneziu, potasiu si vitamina B6.
- Evita sa stai prea mult timp pe tocuri. Ia-ti o pereche de incaltamanite comoda de schimb.
- Incalzeste-ti bine muschii inainte de a practica orice activitate sportiva, inclusiv inainte de a intra in bazinul de inot.

Cum ameliorezi crampele musculare?

Tratamentul carceilor difera de la persoana la persoana, trebuie doar sa afli ce iti face tie bine. Incearca sa te masezi sau sa apesi cu putere pe locul respectiv cu miscari circulare. Daca ai la indemana un pachetel cu gheata, aplica-l la locul dureros. Gheata va amorti zona afectata si durerea va ceda. Tratamentul cu caldura s-a dovedit si el eficient.
Umple o sticla cu apa fierbinte si aplic-o pe locul dureros. Poti folosi si sare grunjoasa incalzita si pusa intr-un saculet din material textil. Cel mai simplu, inmoaie un prosop in apa calda si pune-l pe locul afectat.

Remediu care te scapa de carcei in mai putin de un minut 

Daca obisnuiesti sa mergi la sala si ti se pun carcei des, acest lucru se datoreaza transpiratiei excesive, cand organismul pierde foarte multa apa si saruri minerale. Este suficient sa te hidratezi corespunzator pentru a preveni aparitia crampelor musculare.
Poti sa bei apa minerala imbogatita cu magneziu, saruri de calciu si potasiu. O gustare dulce, cum ar fi un baton proteic este si ea binevenita. Muschii functioneaza mult mai bine atunci cand rezervele energetice sunt incarcate.
Daca suferi de carcei in timpul somnului, fa cateva exercitii de streching inainte sa te pui in pat. De exemplu, stai pe varfurile degetelor de la picioare timp de 10-15 secunde. Incearca apoi sa mergi alte 15 secunde pe calcaie, cu mainile la spate.

sursa: sfatulmedicului.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cum prevenim si tratam rapid carceii