Cum prevenim recidiva cancerului de san

Posted by Alin Marinescu on Monday, July 10, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru cancer de san

In ciuda tuturor fondurilor investite in cercetarea cauzelor recurentei cancerului mamar, datele sunt insuficiente pentru a prezice cand sau in ce conditii boala ar putea sa reapara.

Expertii din domeniu analizeaza mecanismele ce privesc stilul de viata al pacientilor care atenueaza gradul de risc pentru reaparitia bolii. Iata care sunt cele cinci moduri prin care putem preveni reaparitia cancerului mamar, conform opiniei specialistilor, scrie prevention.com.

1. Miscarea
Exercitiile fizice efectuate cu regularitate - cel putin doua ore si jumatate pe saptamana - reprezinta unul dintre cele mai importanti factori pentru reducerea riscului de recurenta al cancerului mamar. Cu toate acestea, statisticile arata ca numai 13% dintre persoanele care au supravietuit acestei afectiuni au reusit sa indeplineasca acest obiectiv, este de parere Dr. Warner, profesor de medicina la Universitatea din Toronto.

Poate fi dificil sa gasim energia necesara pentru efectuarea exercitiilor fizice dupa lupta cu aceasta boala grea, insa miscarea este recomandata pentru scaderea nivelului de inflamatie in intreg organismul, cat si si pentru reglarea hormonilor asociati cu recurenta acestui tip de cancer.

2. Controlul greutatii
Pierderea in greutate este pentru cele mai multe persoane de sex feminim o schimbare sanatoasa. Insa desi nu a fost asociata unui grad de risc scazut pentru recurenta cancerului mamar, exista dovezi ce merita a fi luate in considerare pentru prevenirea reparatiei acestui tip de boala atat pe durata tratamentului, cat si dupa incheierea acestuia.

"Femeile supraponderale sau obeze au un risc crescut de recidiva, prin comparatie cu persoanele de sex feminin care au trecut prin aceasta boala si reusesc sa se mentina la o greutate corporala normala," este de parere Dr. Elisa Port, directoarea sectiei de chirurgie mamara in cadrul instututului Mount Sinai Hospital's Dubin Breast Center.

3. Evitarea consumului de alcool
"Consumul de alcool in cantitati moderate - de la trei la patru pahare pe saptamana - este acceptabil in cazul pacientelor ce au suferit de cancer de san," recomanda Dr. Elisa Port.

Un studiu efectuat anul trecut si publicat in "The International Journal of Cancer", arata ca persoanele care au supravietuit cancerului de san si care au consumat minim un pahar de bauturi alcoolice pe zi au avut un risc crescut cu pana la 28% pentru recurenta acestei boli.

4. Aportul de vitamine
Desi studiile pe tema suplimentelor alimentare in cazul cancerului mamar nu sunt concludente, specialistii sunt de parere ca suplimentele de vitamina C pot reduce riscul mortalitatii pe fondul acestei boli. De asemenea, un nivel scazut de vitamina D in organism a fost asociat unor rezultate medicale sub limita normala, atunci cand vine vorba despre testarea cancerului mamar, asa incat administrarea suplimentelor cu vitamina D poate fi benefica.

5. Consumul de ceai verde
Cu toate ca si in acest caz cercetarile de specialitate nu au ajuns la date concludente, femeile diagnosticate cu cancer in stadiul incipient si care obisnuiau sa consume ceai verde - cel putin trei cesti pe zi - au fost mult mai protejate impotriva reaparitiei cancerului de san.
Un studiu efectuat de cercetatorii japonezi pe aceasta tema arata ca in randul acestora a avut loc o scadere semnificativa a ratei de recurenta a bolii - in procent de 31%.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cum prevenim recidiva cancerului de san