Cum prevenim infectia cu rotavirus

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, October 3, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru rotavirus

Infectia cu rotavirus face parte din grupul de enterocolite sau boala diareica acuta care este patologia a doua ca frecventa dupa infectiile de cai respiratorii superioare la copii. La nou-nascuti si sugari poate da complicatii si evolutii mai severe.

Infectia cu rotavirus - simptome
Infectia cu rotavirus se manifesta ca orice enterocolita cu scaune diareeice apoase, greturi, varsaturi, colici abdominale si de cele mai multe ori febra. In ansamblul lor, enterocolitele pot fi date de virusi, de microbi, de paraziti.

Rotavirusul reprezinta cea mai frecventa etiologie din cadrul enterocolitelor virale.

Infectia cu rotavirus - tratament
Odata contactat acest rotavirus, tratamentul, dar in special regimul alimentar trebuie tinut cu strictete.

"Aceasta enterocolita poate aparea in epidemii sau cazuri izolate, de obicei in perioada de iarna, primavara. Ca tratament este foarte important regimul alimentar la fel de important ca tratamentul medicamentos. In cazul in care nu se tine un regim alimentar strict, in sensul ca, prima zi este pauza hidrica. Nu ai voie sa dai decat apa sau ceai neindulcit. De obicei daca este insotit de scaune diareice foarte multe apar pierderi de saruri, electroliti si apa si necesita reechilibrare hidroelectrolitica. Daca nu, reechilibrarea se face oral cu aceste ceaiuri la care se dizolva prafuri de reechilibrare electrolitica. In a doua zi se permite regimul de tranzitie format si morcov, iar din a treia zi se pot introduce celalte alimente care sunt permise in boala diareica. Doar dupa ce scaunele se normalizeaza se pot introduce si celelalte alimente obisnuite in alimentatia persoanei respective.", a spus dr. Virgil Musta, medic primar Spitalul Clinic de Boli Infectioase "Victor Babes" din Timisoara.

Ca tratament in infectia cu rotavirus, se prescriu antiseptice intestinale, inhibitori de eliminare a apei si electrolitilor. Evolutia bolii este de 4-5 zile, dar, in unele cazuri pot aparea si complicatii.

Infectia cu rotavirus - complicatii
Cea mai frecventa complicatie si cea mai severa in infectia cu rotavirus este deshidratarea si tulburarile electrolitice, mai ales la varste mici, unde aceste echilibre sunt foarte fragile. Daca sunt foarte multe scaune si varsaturi se pierd electroliti si apa si apar dezechilibre ale organismului, care pot sa dea stare de soc, unde daca nu se intervine rapid, pot fi si decese.

Daca deshidratarea se prelungeste pe o perioada mai lunga apare insuficienta renala acuta functionala.

Infectia cu rotavirus - preventie
Medicii recomanda ca principala masura de preventie, igiena, atat cea corporala cat si la locul de munca.

Masurile igienico-sanitare sunt cele mai importante. Pentru ca este o boala virala, transmiterea se face in primul rand prin maine murdare, prin obiecte contaminate. De aceea o igiena riguroasa este importanta. Se transmite prin apa, prin alimente. Atat igiena in cadrul institutiilor care produc alimente, igiena la locul de munca si cea in cadrul colectivitatilor este foarte importanta.

Orice persoana trebuie sa stie ca, in perioadele de epidemii trebuie sa nu frecventam colectivitatile si sa respectam normele de igiena.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cum prevenim infectia cu rotavirus