Cum prevenim dementa provocata de alcool

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, April 11, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Consumul de alcool creste riscul aparitiei dementei, dar daca se administreaza ulei de peste, atunci riscul aparitiei bolii poate fi redus sau chiar inlaturat. Studiu care a fost condus de medicul Michael Collins de la scoala de Medicina a Universitatii Loyola Chicago Stritch a aratat ca, in celulele cerebrale ale soarecilor de laborator care au fost expuse la niveluri mari de alcool, un compus din uleiul de peste a protejat creierul impotriva inflamarii si a mortii celulelor.

Se pare ca o cantitate mica de alcool ar putea face celulele cerebrale mai rezistente. Alcoolul in cantitati moderate streseaza celulele si, ca atare, le ofera o rezistenta sporita pentru a face fata stresului major care ar putea determina aparitia dementei. Dar prea mult alcool copleseste celulele, ducand la inflamarea lor si la moartea acestora.

Uleiurile de peste provin din tesuturile pestelui gras, cunoscut deopotriva sub numele de peste uleios cum ar fi pastravul, macroul, tonul, heringul, sardinele si somonul. Cercetatorii  au declarat ca un aport alimentar adecvat de ulei de peste ajuta oamenii sa nu isi piarda vederea, odata cu imbatranirea, sa nu le fie afectate celulele din creier si sa nu se imbolaveasca de dementa senila si implicit Alzheimer. Pe langa asta, experti si membrii ai publicului larg considera ca un consum mare de uleiuri de peste Omega 3 ofera beneficii inimii. Multe autoritati din domeniul sanatatii din toata lumea sfatuiesc oamenii ori sa consume din abundenta pestele uleios, ori sa aleaga varianta suplimentelor alimentare, datorita presupuselor beneficii aduse sanatatii.

Dementa este un termen general dat unui set de simptome ce include pierderi grave de memorie, o scadere semnificativa a abilitatii de a rationa si a comunica. Aceste simptome sunt prezente mai frecvent in randul persoanelor in varsta.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cum prevenim dementa provocata de alcool