Cum prevenim albirea prematura a parului

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, March 21, 2018 Under: Stiri din Sanatate

S-a ajuns in prezent ca persoanele sa nu mai incarunteasca dupa varsta de 50 de ani, ci chiar incepand cu varsta de 20 de ani. Unii spun ca de vina ar fi predispozitia genetica, iar alti sustin sus si tare ca de vina ar fi numai stresul oxidativ. Ce-i drept, societatea actuala are grija sa ne tina ocupati si sa ne streseze zilnic. Cert este ca nimeni nu asteapta cu drag aparitia primelor fire albe de par si este valabil atat pentru femei cat si pentru barbati. Mai exista si o alta categorie de persoane care considera ca parul grizonat poate da un aer sexy sau ca reprezinta semn de intelepciune. Este un intreg proces care se desfasoara si care este destul de greu de stopat, de indata ce a inceput. Daca stii ca ai rude care au albit pana la varsta de 40 de ani, exista un risc destul de mare sa te confrunti si tu cu aceiasi problema si asta pentru ca stresul oxidativ grabeste genele sa se manifeste prematur. Partea buna este ca sunt solutii de prevenire destul de eficiente, care pot fi oricand confirmate de catre medici.

Ce inseamna de fapt albirea parului?
 
Alaturi de imbatranirea pielii, parul carunt poate fi printre primele semne ale imbatranirii. Daca in cazul pielii imbatranite, apar petele pigmentare neuniforme din cauza modificarilor de melanina, in cazul parului alb, melanina se decoloreaza gradual pana isi pierde orice mica pata de culoare. Procesul incepe de regula de la tample si se extinde spre ceafa. Uneori sunt de ajuns cateva luni pentru ca o persoana sa albeasca total. Desigur, acest proces este valabil si in cazul genelor si sprancenelor. 

Putem preveni albirea prematura a parului?

Trebuie sa fim constienti ca nu putem stopa 100% procesul de imbatranire, intrucat este un proces normal din viata noastra. Tot ce putem face este sa intarziem cat de mult se poate acest proces printr-un stil de viata sanatos. Trebuie sa nu ne mai stresam asa mult, sa incercam sa ne relaxam mereu dupa o zi lunga si grea de munca si sa avem grija sa nu avem carente nutritionale. De asemenea, trebuie sa hranim parul si din exterior, aplicand diverse remedii naturiste si sa limitam utilizarea aparatelor de coafat si produsele pline de chimicale. Ne putem axa pe uleiuri de infrumusetare, masti de par pe baza de antioxidanti, anume uleiul de Amla, uleiul de ricin, uleiul de cocos, uleiul de masline, etc. Trebuie sa masam atat scalpul cat si lungimile.
 
Un alt aspect important pentru par este prezenta nutrientilor B5, B12, acid folic si cupru, care daca se dimineaza sau lipsesc cu desavarsire, vor favoriza albirea prematura. Exista destule alimente in jurul nostru din care ne putem lua nutrientii mentionati, dar si altii. In plus, putem consuma si suplimente alimentare. Incearca sa nu ai masa fara legume, verdeturi si fructe. Chiar si hidratarea interna conteaza foarte mult.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cum prevenim albirea prematura a parului