Cum poate fi invinsa dependenta de alcool

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, July 18, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru dependenta de alcool

Licorile bahice s-au strecurat incet in vietile noastre. Suntem pe locul cinci in lume la consumul de alcool, potrivit unui raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii pe 2016, iar aceasta dependenta devine tot mai greu de tratat.

Chiar daca parerile sunt mereu impartite cand vine vorba de efectele benefice ale consumului de alcool, excesele sunt intotdeauna daunatoare.

„Consumul moderat pare sa fie bun pentru inima si sistemul circulator si protejeaza impotriva diabetului de tip 2 si a calculilor biliari. Excesul de alcool este principala cauza a accidentelor de trafic, dauneaza inimii si ficatului, poate dauna copilului nenascut daca este consumat in timpul sarcinii, creste sansele de dezvoltare a cancerului, contribuie la depresie, violenta sau agresivitate in relatii. Fata intunecata a alcoolului nu ar trebui sa fie o surpriza. Ingredientul activ din bauturile alcoolice, o molecula simpla numita etanol, poate afecta organismul in moduri diferite. Influenteaza direct stomacul, creierul, inima, vezica biliara si ficatul. Etanolul afecteaza nivelurile lipidelor (colesterol si trigliceride) si insulina din sange, precum si inflamatia si coagularea. De asemenea, modifica starea de spirit, concentrarea si coordonarea”, afirma psihologul Angela Nutu.

Cand bautura conduce la alcoolism

Potrivit specialistului, alcoolul poate fi o problema daca are ca rezultat doua sau mai multe dintre urmatoarele situatii intr-o perioada de 12 luni:

1.  Consumi o cantitate mai mare sau pe o perioada mai lunga de timp decat intentionezi
2.  Simti ca ai nevoie sau ca ar trebui sa intrerupi obiceiul de a bea, oricare ar fi cantitatea
3.   Petreci mult timp consumand alcool sau recuperandu-te dupa efectele acestuia
4.   Te gandesti frecvent ca ai nevoie sau ca iti doresti sa bei alcool
5.   Nu reusesti sa-ti indeplinesti corespunzator activitatile la birou sau cele casnice
6.   Continui sa bei chiar daca iti afecteaza relatia cu prietenii si familia
7.   Prioritizezi consumul de alcool prin renuntarea la activitati care inainte iti aduceau bucurie
8.  Continui sa bei chiar daca alcoolul te face sa te simti anxios, depresiv
9.   Dezvolti o toleranta la consumul de alcool mult mai mare decat in trecut
10.  Simptome de sevraj – tulburari de somn, neliniste, greata, transpiratii

„Riscul dezvoltarii alcoolismului este influentat atat de factorii genetici, cat si de mediu. In familiile in care exista un alcoolic, rata de afectiune pentru rudele apropiate este de trei, patru ori mai mare, iar riscul creste in functie de apropierea genetica. Factorii de mediu includ atitudinile culturale legate de consumul de alcool, nivelul de stres, asteptarile pozitive privind consumul de alcool si modalitatile de adaptare gresite. De asemenea, abuzul se produce daca persoanele consuma bauturi pentru a evita sa se gandeasca la diverse situatii, evenimente, pentru a face fata problemelor, pentru a depasi anxietatea sau pentru a-si spori creativitatea”, explica psihoterapeutul Angela Nutu.

„Dezalcoolizarea nu trateaza cauza psihologica a consumului de alcool”

La ora actuala, cea mai cunoscuta metoda pentru depasirea abuzului de alcool este dezalcoolizarea, metoda care se realizeaza intr-un cadru controlat, supravegheat. Dezalcoolizarea poate fi insotita de consiliere psihologica si administrare de medicamente pe perioada recuperarii. Metoda functioneaza pentru multi oameni, insa exista niveluri de succes in ceea ce priveste tratamentul. Unii oameni se opresc din baut, altii au perioade de abstinenta scurta sau indelungata, insa se reapuca. Dezalcoolizarea este o metoda imperfecta deoarece rezolva doar efectele dependentei, dar nu si cauza care a provocat consumul de alcool. 

„In prezent, hipnoterapia si terapiile alternative de lucru cu subconstientul au demonstrat ca sunt foarte utile pentru tratarea dependentei de alcool. Terapiile te ajuta sa accesezi mintea subconstienta a unui individ si sa descoperi cauza principala a dependentei. Intelegerea motivului pentru care alcoolul a devenit o problema si tehnicile de invatare, care inlocuiesc comportamentul distructiv, ii pot ajuta deseori pe cei cu dependenta de alcool. Folosirea hipnozei pentru a reevaluarea stilul de viata al unui individ poate duce la crearea unei atitudini diferite fata de alcool. Odata ce a fost identificata radacina problemei, se poate incepe tratarea acesteia”, considera Angela Nutu.

Pe langa hipnoterapie, o alta metoda care ajuta la depasirea adictiei de alcool este Terapia Subliminala. Aceasta se realizeaza fara inductie hipnotica, este rapida si extrem de eficienta deoarece mintea umana are o capacitate remarcabila de a controla corpul atunci cand ne concentram.

„In comportamentul uman, pe langa actiunile constient intreprinse, se manifesta si anumite comportamente care nu tin de controlul voluntar. Terapia Subliminala intervine pentru a corecta si dirija comportamentele neconstientizate, care au o amprenta negativa asupra omului si ii ingreuneaza viata. Terapia depisteaza cauza problemei, ne ajuta sa intelegem ce a creat-o, pentru ca in final aceasta sa dispara. Alcoolismul este un rezultat, nu o cauza. Unii beau in exces pentru ca sunt nervosi, deci trebuie sa identifice cauza nervozitatii lor, altii beau pentru ca se simt singuri, deci trebuie sa descopere si sa rezolve factorul care-i determina sa se simta asa. Altii pentru ca nu mai au un job, nu mai au un venit, motivele sunt nenumarate. Daca factorii care au declansat prima data acest obicei nu au fost descoperiti si rezolvati, omul va folosi alcoolul ca raspuns la orice factor de stres. In timp, acestia de stres se vor inmulti, iar persoanei in cauza ii va fi din ce in ce mai greu sa se lase de alcool deoarece acesti stimuli nocivi ii vor ocupa tot timpul”, adauga psihologul Angela Nutu.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cum poate fi invinsa dependenta de alcool