Cum ne putem da seama ca nu suntem bine hidratati

Posted by Alin Marinescu on Sunday, August 26, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Apa este un element esential, la fel ca oxigenul. Atunci cand pierzi mai multe lichide decat consumi, in corp apare deshidratarea. Aceasta se poate instala fie cand uiti sa bei suficienta apa sau nu consumi alimente care contin apa, fie in caz de febra, diaree sau transpiratie excesiva. Exista o serie de semne care iti arata ca te-ai deshidratat si carora e bine sa le acorzi atentie.
 
Ai gura uscata. Unul dintre primele semne ale deshidratarii este uscaciunea gurii. Pentru a-ti mentine hidratarea, nu ezita sa bei apa - chiar si atunci cand nu iti este sete.

Te doare capul. Un alt semn care te anunta ca lichidele din corp sunt sub nivelul necesar este instalarea unei dureri de cap care nu pare sa aiba alte cauze. Bea un pahar mare cu apa si o sa simti diferenta in scurt timp.

Urina e inchisa la culoare. Cand nu ai suficiente lichide in corp, urina capata o nuanta de galben inchis si un miros specific. Cand corpul e bine hidratat, urina e limpede si lipsita de miros.

Apare constipatia. Apa ajuta la digestie si favorizeaza tranzitul intestinal, asa ca daca nu bei suficienta e posibil sa apara constipatia.


Resimti oboseala. Lipsa de apa in corp determina o stare de oboseala accentuata. Daca nu exista alte cauze evidente ale oboselii (insomnii, munca fizica extenuanta), probabil ca aportul de lichide e insuficient si e bine sa iei masuri.

Ai crampe. Daca te pomenesti ca ai contractii musculare involuntare, mai mult sau mai putin dureroase, dar cauza nu e legata de un efort fizic intens, e posibil ca adevarata cauza sa fie deshidratarea.

Ametesti. Daca simti ca se invarte camera cu tine fara un motiv serios, gandeste-te daca nu cumva in ultimele ore ai uitat sa te hidratezi corespunzator.

Te enervezi repede. Daca nu esti din fire o persoana colerica, faptul ca ai o stare proasta si te enervezi usor ar putea fi legat de lipsa hidratarii corespunzatoare. Un studiu din 2009 a aratat ca, in timpul unei activitati sportive, participantii care nu au baut apa au obosit rapid si au devenit tensionati si usor agresivi.

Ti se usuca pielea. Apa este de o importanta majora pentru sanatatea si hidratarea pielii. Daca observi ca pielea ti se usuca frecvent, desi folosesti o crema de ingrijire, ar putea fi din cauza lichidelor insuficiente din corp.

Recomandarea specialistilor in sanatate. Studiile au aratat ca, desi cantitatea de apa necesara mentinerii unei bune hidratari este diferita pentru fiecare persoana (in functie de efortul fizic, de tipul de munca si de mediul in care isi desfasoara activitatea), 8 pahare pe zi reprezinta o cantitate in general suficienta. sursa: clicksanatate.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cum ne putem da seama ca nu suntem bine hidratati