Cum ne pregatim pentru eruptia dentara la copii

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, May 22, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Inainte de nastere, dintii sugarului sunt deja dezvoltati in interiorul gingiilor. Aproximativ in jurul varstei de 4 luni, dintii incep sa se deplaseze catre suprafata. In jurul varstei de 7 luni, sugarul tau se va afla probabil in faza de eruptie activa a dintilor, majoritatea dintilor de lapte fiind in diverse stadii de eruptie sau emergenta din gingii. Eruptia dentara este un fenomen fiziologic caracterizat prin migrarea dintilor din profunzimea arcadelor dentare, unde au inceput sa se formeze inca din timpul vietii intrauterine, pana la aparitia lor la suprafata gingiei. Chiar daca aparitia primilor dinti ai sugarului este o etapa a dezvoltarii normale si nu o boala, ea poate fi un fenomen iritant si dureros pentru copil si un moment de incercare pentru tine. Printre semnalele aparitiei dintilor se pot numara:


- agitatie crescuta;
- febra;
- plans pe timp de noapte;
- hipersalivatie;
- senzatie de mancarime tradusa prin muscarea degetelor sau a jucariilor;
- gingii inflamate si rosii, in special acolo unde un dinte este pe cale sa erupa;
- refuzul de a suge din san sau din biberon, deoarece suptul atinge zona dureroasa;
- diaree;
- pierderea apetitului;
- voma.

Consulta medicul pediatru daca sugarul:

- are febra, pare letargic sau iritabil, nu reactioneaza bine la eruptia dintilor sau are diaree in timp ce ii ies dintii; aceste simptome pot semnaliza o boala a copilului;
- are simptome de guturai sau febra si se trage de o ureche sau de o parte a fetei; acest lucru poate semnala o otita ;
- nu are niciun dinte in jurul varstei de 1 an, acest lucru poate indica o eruptie dentara tardiva sau o tulburare metabolica tradusa si printr-o intarziere a dezvoltarii osoase.

Tratamentul in eruptia dentara: Deoarece eruptia dintilor nu este o boala, tratamentul consta pur si simplu in incercarea de a ameliora disconfortul copilului. Consultarea medicului pediatru nu este esentiala, cu exceptia cazului in care sugarul tau prezinta simptome de boala. Daca totusi soliciti asistenta pentru un sugar caruia ii ies dintii si are un disconfort persistent, medicul poate recomanda paracetamol lichid, care trebuie utilizat cu economie (2-4 ori pe zi), asigurand analgezia (calmarea si stoparea durerii temporar). Atentie! Medicamentele ce contin un anestezic local precum benzocaina, eliberate fara prescriptie medicala pentru ameliorarea disconfortului generat de eruptia dintilor nu sunt recomandate, pentru ca pot fi toxice.

Fitoterapeutii recomanda siropul din radacina de nalba - Althaea officinalis - pentru inflamatiile gingivale. Foloseste 3 lingurite pe zi, introduse in mancarea sau bautura copilului tau. Remedii homeopate pentru ameliorarea disconfortului asociat eruptiei dintilor sunt disponibile fara prescriptie medicala. Musetelul - chamomilla - este considerat unul dintre cele mai eficiente remedii  homeopate in disconfortul generat de eruptia dintilor.

Nu frecati niciodata cu alcool gingiile copilului caruia ii apar dintii! In trecut, si ocazional astazi, bauturile alcoolice au fost folosite pentru calmarea durerilor asociate cu eruptia dintilor. Alcoolul poate calma temporar disconfortul gingival, insa are si un efect toxic direct si chiar in cantitati mici poate conduce la hipoglicemie  severa si leziuni cerebrale.

Ce poti face acasa:

- un inel special, racit in frigider, insa nu inghetat, sau un servet ud rece, pot ameliora disconfortul si ofera copilului ceva de mestecat;
- inveleste un cub de gheata intr-o panza moale si freaca cu blandete gingiile copilului, pentru a reduce inflamatia;
- nu lasa neingrijita hipersalivatia copilului, poate aparea o eruptie. Unge cu vaselina barbia si zona din jurul gurii copilului si foloseste o babetica sau schimba hainele copilului daca acesea devin saturate cu saliva;
- evita sa dai copilului alimente sarate sau acide, care pot agrava sensibilitatea gingiilor.
Ce trebuie sa faci dupa cresterea dintilor: Eruptia dintilor este un moment propice pentru inceperea unui program preventiv de ingrijire a dintilor, prin curatarea regulata a gingiilor. Astfel, poti sa-i cureti zilnic gingiile si dintii cu tifon sau cu o periuta de dinti moale. De asemenea, dentistii recomanda inceperea tratamentului cu fluor in jurul varstei de 6 luni, chiar daca dintii se afla inca sub gingie. Pentru dezvoltarea unor dinti si oase puternice, se recomanda ca toti copiii, incepand de la varsta de 2 saptamani si pana la 18 luni sa primeasca vitamina D zilnic pe cale orala (Vigantol solutie orala etc.). Dupa aceasta varsta si pana la 7-8 ani se va continua administrarea de vitamina D doar in sezonul rece (lunile septembrie-aprilie). Atentie! Lipsa vitaminei D provoaca intarzieri in aparitia dintilor. Bunele obiceiuri de ingrijire a dintilor, invatate devreme, vor deveni nepretuite atunci cand copilul va incepe sa capete dintii definitivi, in jurul varstei de 7 ani. 

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cum ne pregatim pentru eruptia dentara la copii