Cum ne pregatim cand urmeaza sa donam sange

Posted by Alin Marinescu on Tuesday, May 22, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Donarea de sange nu este o chestiune banala. Fara pregatire, dupa procedura poti deveni apatica si obosita. Etapa de dinaintea donarii sangelui este extrem de importanta. Crucea Rosie din SUA (American Red Cross) prezinta o serie de sfaturi pe care trebuie sa le urmezi inainte de a dona sange in centrele de specialitate:

* Mananca multe alimente si preparate bogate in fier, inclusiv carne rosie, verdeturi, legume cu frunzele verzi, fasole, carne de pasare (de curte), stafide si cereale imbogatite cu fier.
* Trebuie sa ai un somn odihnitor cu o seara inainte.
* Bea multe lichide - aproximativ 473 ml de apa sau orice bauturi non-alcoolice.
* Evita sa iei aspirina cu doua zile inainte de donare.
Etapele donarii:

Informare asupra importantei sangelui, procesul de donare, beneficiile si riscurile donarii
Constituirea unui dosar medico-administrativ (completarea unor documente, verificarea donatorului in baza de date, atribuirea unui cod de identificare cu caracter unic pentru cei care doneaza pentru prima data etc.)
Examen medical (anamneza si examen clinic)
Control biologic pre-donare (stabilire grupa sanguina, RH, hemoglobina, glicemie etc.)
Recoltarea de sange (eprubete-pilot din care se realizeaza analizele biologice si alte teste si sange destinat obtinerii de produse sanguine pentru transfuzii)
Repaus post-donare timp de 10 minute pentru a se asigura acomodarea organismului cu pierderea de sange
In baza informatiilor obtinute medicul iti permite sa donezi sau nu sange. In luarea acestei decizii are in vedere siguranta ta si a pacientului care va primi produse sanguine. Atentie! Sunt afectiuni care determina o excludere permanenta de la donare a unei persoane si conditii de excludere temporara. Este foarte important sa raspunzi sincer la toate intrebarile, atat cele din chestionar cat si cele adresate de medic. Nu uita ca informatiile pe care le dai sunt confidentiale. De sincertatea ta depinde starea ta de sanatate si viata pacientului care primeste produse realizate din sangele tau.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cum ne pregatim cand urmeaza sa donam sange