Cum ne poate imbolnavi mancatul sanatos

Posted by Alin Marinescu on Saturday, March 24, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Credeai ca daca tu consideri ca mananci sanatos esti ferit de boli? Este adevarat ca legumele si fructele iti mentin organismul in forma, insa daca alimentatia riguroasa devine o obsesie, se transforma in ortorexie, o tulburare la nivel nervos care poate duce la afectiuni extreme, precum malnutritia.

Principala caracteristica a ortorexiei este evitarea alimentelor percepute drept nesanatoase. Astfel, anumite persoane pot fi atat de determinate sa manance sanatos, incat se vor concentra excesiv pe alimentele consumate, prepararea lor si momentele zilei in care acestea trebuie consumate. Vor evita coloranti, conservanti, pesticide, alimentele modificate genetic, sarea, zaharul si grasimile, ajungand sa consume doar o gama mica de produse. Vor fi atenti ca tehnicile de gatire sa nu modifice prea mult alimentele, incercand sa le manance mai mult crude, pentru ca cei mai multi dintre cei predispusi la ortorexie sunt vegetarienii.

Poti suferi de ortorexie daca:

Esti foarte atent la ceea ce inseamna dieta perfecta
Iti impui sa nu mananci anumite alimente
Ai greutate mai mica decat normal
Esti obsedat de consumul unor alimente sanatoase sau considerate superalimente
Medicii sunt de parere ca preocuparea pentru un stil de viata sanatos este de laudat si incurajeaza toate persoanele sa aleaga fructe si legume in locul alimentelor procesate. Tot ei atrag, insa atentia, ca aceste obiceiuri pot afecta starea emotionala a persoanei (poti fi nervos sau frustrat daca nu reusesi sa respecti dieta), starea fizica (te poti simti slabit daca nu consumi cantitatea de calorii recomandata) sau tendintele sociale (te poti indeparta de cei care nu adopta acelasi stil de viata). Asta inseamna ca obiceiurile sanatoase devin obsesie si este nevoie ca persoanele afectate sa discute cu un psiholog daca sufera de tulburarea alimentara numita ortorexie.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cum ne poate imbolnavi mancatul sanatos