Cum ne hranim eficient creierul

Posted by Alin Marinescu on Thursday, July 20, 2017 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru hranirea creierului

Mancati inteligent! Chiar daca reprezinta mai putin de 2% din masa totala a corpului, creierul constituie cel mai gurmand organ, avand un apetit de zece ori mai mare decat oricare altul. Pentru a functiona optim, utilizeaza nu mai putin de 20% din aportul caloric zilnic, iar neuronii au nevoie de nutrienti cu totul speciali pentru a-si pastra nealterate functiile. Anumite alimente au proprietatea de a intretine intelectul, furnizand materiei cenusii exact ce are nevoie pentru a-si pastra vigoarea.

Pestele gras (macrou, sardine, somon). Mai mult de 50% din masa creierului este constituita din lipide, mai mult de 70% dintre acestea apartinand faimoasei clase omega-3. Aceste grasimi sunt asadar capitale in constructia si intretinerea celulelor cerebrale, pastrand totodata fluiditatea membranelor.

Leguminoasele si cerealele. Creierul are nevoie de glucide pentru a functiona (consuma circa 5 g pe ora), dar nu stie sa le stocheze. Aprovizionarea trebuie sa fie asigurata, regulat, prin sistemul sanguin, datorita alimentatiei. Cum dulciurile pot determina in organism fluctuatii glicemice periculoase, cea mai buna varianta o constituie sursele de zaharuri complexe, din care categorie fac parte leguminoasele si cerealele.

Bananele. Reprezinta o sursa excelenta de magneziu, element indispensabil transmiterii influxurilor nervoase cerebrale, dar si de vitamina B6, implicata in asimilarea si utilizarea mineralului in interiorul celulelor, totodata in fabricarea anumitor neuromediatori. Alte furnizoare de magneziu si vitamina B6 sunt fructele uscate.

Ficatul (de vita sau de pasare). Creierul utilizeaza aproximativ 20% din necesarul de oxigen al organismului. Cum acest gaz are nevoie de fier pentru a fi transportat prin intermediul hemoglobinei si cum ficatul este o sursa foarte buna a mineralului... Aduce in plus vitamine din complexul B.

Fructele rosii (mai ales de padure). Contin antioxidanti pretiosi, ce lupta contra radicalilor liberi, responsabili de imbatranirea prematura a tuturor celulelor.

Fructele de mare. Sunt bogate in vitamina B12, proteine si oligoelemente, indispensabile bunei functionari a creierului.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cum ne hranim eficient creierul