Cum ne aparam de drogul numarul 1 in Romania

Posted by Alin Marinescu on Saturday, June 9, 2018 Under: Stiri din Sanatate

Alcoolismul cronic afecteaza viata de familie a individului, interactiunea acestuia cu societatea si semenii din jur, creeaza dificultati la locul de munca si in final izoleaza bolnavul de restul societatii. Alcoolul ramane numarul 1 in problema drogurilor din Romania. Alcoolismul contribuie la o varietate de grave probleme sociale, incluzand lipsa unei locuinte, crime, sinucideri, violente si cresterea ratei criminalitatii si infractionalitatii.

Efectele fizice imediate ale abuzului de alcool variaza de la modificari usoare ale dispozitiei si pana la pierderea completa a coordonarii, vazului, echilibrului si vorbirii - oricare dintre acestea putand semnaliza intoxicatia generalizata temporara, cunoscuta sub numele de intoxicatie alcoolica acuta sau stare de ebrietate. Aceste efecte dispar de obicei in cateva ore, dupa ce persoana respectiva a incetat sa bea. Numeroase autoritati legale considera valoarea de 0,08% alcool in sange ca fiind dovada intoxicatiei. Cantitati mai mari de alcool in sange pot afecta functionarea creierului si, in cele din urma, pot duce la pierderea cunostintei. La fel, o supradoza extrema poate fi fatala.

Consecintele alcoolismului sunt: tremuraturi ale membrelor; cresterea tensiunii arteriale; distrugerea neuronilor; polinevrita; guta; boli de rinichi; diabet; leziuni cerebrale si cardiace; dilatarea vaselor sanguine din piele; gastrita cronica; pancreatita; impotenta la barbati; disfunctii hepatice; leziuni ale fetusului la femeile gravide; ciroza; risc crescut de cancer al laringelui, esofagului, stomacului, pancreasului si portiunii superioare a tubului digestiv.

Scopul tratamentului este abstinenta.Situatia este complicata si mai mult de negare: alcoolicii recurg la diverse manevre psihologice pentru a da vina pe altceva decat bautura pentru problemele lor, creand importante bariere in calea vindecarii. In randul alcoolicilor fara alte probleme de sanatate, care beneficiaza de sprijin social si motivatie, probabilitatea de vindecare este buna: 50-60% raman abstinenti la finalul unui an de tratament, iar majoritatea acestora raman definitiv abstinenti. Cei cu sprijin social slab, motivatie slaba sau tulburari psihiatrice tind sa recidiveze dupa cativa ani de tratament. La acesti indivizi, succesul se masoara in termenii unor lungi perioade de abstinenta, consum redus de alcool, o stare de sanatate mai buna si o activitate sociala ameliorata.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cum ne aparam de drogul numarul 1 in romania