Cum ne afecteaza excesul de vitamina c

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, February 21, 2018 Under: Stiri din Sanatate
Cei mai multi dintre noi recurg la acest remediu cand sunt raciti în speranta ca vor preveni boala sau ca o vor atenua daca ea s-a instalat deja. Vitamina C este hidrosolubila, deci se dizolva în apa si excesul poate fi eliminat usor din organism, prin urina. De regula, doar vitaminele liposolubile (care se dizolva în grasimi) se pot acumula în corp si devin toxice în doze mari. Însa si vitamina C poate crea neplaceri cand este administrata sub forma de suplimente alimentare (drajeuri sau pastile efervescente).

Acestea au între 180 si 1.000 mg per tableta, iar aportul zilnic trebuie sa fie de cel mult 2.000 mg, la care trebuie sa luam în calcul si aportul de legume si de fructe. Ne putem da seama daca am depasit masura dupa cateva simptome digestive: greata, voma, diaree, balonare, gaze, arsuri gastrice si crampe abdominale. La aceste neplaceri se pot adauga aftele bucale, durerile de cap si insomniile. Acestea apar la doze mai mari de 3.000 mg/zi.

Favorizeaza acumularea de fier
Pentru ca vitamina C ajuta absorbtia fierului în organism, ea poate agrava boli precum hemocromatoza (acumularea excesiva de fier în sange) sau talasemia (anemie de severitate variabila care poate duce la o supraîncarcare cu fier a organelor). De asemenea, în doze foarte mari, vitamina C creste secretia de oxalati, iar aceste molecule se acumuleaza în rinichi sub forma de pietre. Deloc de neglijat este faptul ca vitamina C în exces poate reduce efectul medicamentelor anticoagulante, cum este warfarina, crescand riscul de formare a cheagurilor de sange.

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi declara „Nu putem manca atat de multe fructe si legume încat sa depasim foarte mult doza recomandata de vitamina C, dar în cazul suplimentarii alimentatiei cu varianta de sinteza, acest lucru este posibil. Exista cateva categorii de persoane care ar trebui sa evite tabletele cu acid ascorbic: cele care au boli renale si pietre la rinichi sau la bila. Acestea pot lua pulbere de macese sau pot manca citrice ori catina. De altfel, este de preferat ca vitamina C sa provina din aceste surse, pentru ca cea de sinteza, purificata, nu are aceeasi activitate biologica. Vitamina C din surse naturale nu este purificata, iar celelalte substante cu care este combinata, precum flavonoidele, îi reduc efectele adverse pe care le poate avea în doze mari”.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cum ne afecteaza excesul de vitamina c