Cum mentinem echilibrul corect de vitamine si minerale

Posted by Alin Marinescu on Monday, January 15, 2018 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru vitamine si minerale

Asociatia Dietetica Britanica (BDA) recomanda o dieta echilibrata si variata, care poate sa furnizeze toti nutrientii necesari organismului, fara a mai fi nevoie de suplimente. Singurele suplimente recomandate sunt calciul (utile pentru persoanele care pot fi expuse riscului de osteoporoza) si acidul folic (pentru femeile gravide). Exista alte cateva elemente esentiale precum cromul, fluorura, molibdenul, seleniul, clorura, fosforul; si fibre, aminoacizi, grasimi, carbohidrati, proteine etc., care sunt necesare pentru buna functionare a corpului. Vitaminele si mineralele sunt, de asemenea, cunoscute sub denumirea de "micronutrienti".

Consumul excesiv de micronutrienti poate duce la efecte secundare si toxicitate. Anumite medicamente, cum sunt diureticele, pot afecta absorbtia sau functiile vitaminelor si mineralelor din organism. Deficienta de vitamine sau minerale poate afecta absorbtia unei alte vitamine sau minerale.

insuficienta cardiaca;
 accident vascular cerebral;
-cancer.
Persoanele sanatoase pot excreta excesul de vitamine, dar BDA avertizeaza ca, uneori, administrarea haotica a suplimentelor poate fi daunatoare, de exemplu: prea multa vitamina A poate provoca leziuni hepatice si osoase, pierderea parului si vedere dubla.

Sfaturi
Pastrarea unui jurnal de alimente va poate ajuta sa va evaluati dieta zilnica pentru a vedea daca beneficiati de o nutritie adecvata pentru stilul dumneavoastra de viata.

Nivelurile scazute de fier pot determina anemie cu deficit de fier, in timp ce nivelurile scazute de vitamina B12 provoaca anemie pernicioasa. Unele deficiente de vitamine si minerale se pot datora unei boli sau unei reactii adverse la medicatia prescrisa.

Avertismente
Daca aveti simptome sau semne de deficit de nutrienti, consultati-va medicul pentru o examinare. Medicul dvs. va poate recomanda un test de sange si alte examene clinice sau paraclinice pentru a diagnostica corect daca aveti o deficienta de vitamine sau minerale. Nu va autodiagnosticati si nu folositi mult prea multe suplimente.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cum mentinem echilibrul corect de vitamine si minerale