Cum iti afecteaza pielea ultravioletele chiar si la cateva ore dupa ce te-ai expus la soare

Posted by Alin Marinescu on Monday, August 8, 2016 Under: Stiri din Sanatate
Imagini pentru Cum iti afecteaza pielea ultravioletele chiar si la cateva ore dupa ce te-ai expus la soare

Arsura solara, pe care o calmezi cu creme, si pistruii care-ti raman ca semne "de buna purtare" nu sunt singurele efecte ale expunerii excesive la soare. Dermatologii atrag atentia asupra unui fapt necunoscut multora: ultravioletele continua sa ne afecteze vreme de 4 ore dupa ce-am plecat de pe plaja, nu doar la nivel cutanat, ci si la cel al ADN-ului.

Cercetatorii de la Universitatea Yale din Statele Unite au descoperit ca melanina, pigmentul caruia ii datoram bronzul seducator, are, de fapt, dublu rol: apara pielea de efectele nocive ale soarelui si, totodata, afecteaza ADN-ul. Melanina reprezinta mecanismul de autoaparare prin care organismul nostru absoarbe razele ultraviolete (UV).

Problema este ca, odata supraincarcata cu energie, declanseaza reactii chimice in lant: energia este transferata la nivelul ADN-ului, unde provoaca mutatii, deschizand calea cancerelor cutanate. Iar procesul distructiv nu tine doar cat stam la plaja, ci dureaza inca patru ore dupa ce am pus punct sesiunii de bronzare!

Tipuri de arsuri solare
20 de minute de expunere la soarele parjolitor sunt de ajuns, sustin specialistii, pentru a ne alege cu o arsura de gradul 1, manifestata prin eritem - pielea inrosita se albeste sub presiunea degetului, apoi revine la culoarea inflacarata. Fenomenul isi face aparitia dupa plaja, in intervalul cuprins intre 6 si 24 de ore, si este urmat de descuamare.

In cazul in care culoarea pielii vireaza spre rosu aprins si devine calda si sensibila (nu mai suporti nici atingerea lenjeriei de pat), vorbim deja despre o arsura solara de gradul 2. 

Rosul violaceu al pielii, la doua-sase ore dupa expunerea la soare, indica o arsura de gradul 3. 

Imflamata, dureroasa, deja gata sa "naparleasca", pielea isi va recapata aspectul normal doar dupa patru-cinci zile de stat la umbra, aplicand creme cu efect antiinflamator, calmant.

Tipurile de arsuri amintite afecteaza celulele de baza ale epidermei, pielea nu se mai poate bronza uniform si pot aparea minicicatrici. Cei care se incapataneaza sa stea la soare in aceste conditii trebuie sa stie ca ofera, cu fiecare ceas, ba chiar cu fiecare minut, un teren tot mai favorabil pentru aparitia tumorilor cutanate.

sursa: sanatate.bzi.ro

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cum iti afecteaza pielea ultravioletele chiar si la cateva ore dupa ce te-ai expus la soare