Cum interpretam cele mai frecvente analize medicale

Posted by Alin Marinescu on Wednesday, April 11, 2018 Under: Stiri din Sanatate

A fi un om cu minime cunostinte in diverse domenii, incluzandu-l pe cel medical, inseamna o garantie a unei mai bune comunicari la urmatoarea intrevedere cu un cadru medical. Aceasta comunicare poate la un moment dat sa salveze vieti!

Cele mai comune analize medicale

1. Hemoleucograma completa. O hemoleucograma completa (CBC) ofera informatii importante despre tipurile si numarul de celule din sange, in special celulele rosii din sange, celulele albe din sange si trombocitele. O hemoleucograma va ajuta medicul sa verifice orice simptom, cum ar fi slabiciune, oboseala sau vanatai aparute inexplicabil. O hemoleucograma ajuta, de asemenea, sa diagnosticheze anumite conditii, cum ar fi anemia, infectia si multe alte tulburari.

O hemoleucograma include de obicei:

Numarul de celule albe din sange (WBC, leucocite). Celulele sanguine albe protejeaza organismul impotriva infectiilor. Daca se produce o infectie, celulele albe ataca si distrug bacteriile, virusul sau alte organisme care le provoaca. Celulele albe din sange sunt mai mari decat celulele rosii din sange, dar sunt mai putine. Cand o persoana are o infectie bacteriana, numarul de celule albe creste foarte repede. Numarul de celule albe din sange este uneori folosit pentru a gasi o infectie sau pentru a vedea cum organismul reactioneaza la tratamentul cancerului.

Tipurile de celule albe din sange. Tipurile majore de celule albe din sange sunt neutrofilele, limfocitele, monocitele, eozinofilele si bazofilele. Neutrofilele neutre, numite neutrofile de banda, fac de asemenea parte din acest test. Fiecare tip de celula joaca un rol diferit in protejarea corpului. Numarul acestor tipuri de globule albe dau informatii importante despre sistemul imunitar. Un numar prea ridicat sau prea scazut dintre tipurile diferite de celule albe din sange pot ajuta la gasirea unei infectii, a unei reactii alergice sau toxice la medicamente sau substante chimice si la multe conditii, cum ar fi leucemia.

Numarul celulelor rosii din sange (RBC). Celulele rosii transporta oxigen din plamani in restul corpului. De asemenea, acestea transporta dioxidul de carbon inapoi in plamani pentru a putea fi expirat. Daca numarul de celule rosii este scazut (anemie), organismul poate sa nu primeasca oxigenul de care are nevoie. Daca numarul este prea mare (o afectiune numita policitemie), exista sansa ca celulele rosii din sange sa se adune si sa blocheze vasele mici de sange (capilare). Acest lucru face, de asemenea, greu pentru celulele rosii din sange sa transporte oxigen.

Hematocrit (HCT, volum de celule ambalate, PCV). Acest test masoara cantitatea (volum) de celule rosii in sange. Valoarea este data ca procent din celulele rosii din sange intr-un volum de sange. De exemplu, un hematocrit de 38 inseamna ca 38% din volumul sangelui este alcatuit din celule rosii. Valorile hematocritului si ale hemoglobinei sunt cele doua teste majore care arata daca este prezenta anemie sau policitemie.

Hemoglobina (Hb). Molecula de hemoglobina umple celulele rosii din sange. Ea transporta oxigenul si da celulei sanguine culoarea rosie. Testul hemoglobinei masoara cantitatea de hemoglobina din sange si este o masura buna a capacitatii sangelui de a transporta oxigen in organism.

Volumul mediu al trombocitelor (MPV). Volumul mediu al trombocitelor masoara cantitatea medie (volumul) de trombocite. Volumul mediu al trombocitelor este utilizat impreuna cu numarul de trombocite pentru a diagnostica unele boli. Chiar daca numarul de trombocite este normal, volumul mediu al trombocitelor poate fi prea ridicat sau prea scazut.
O hemoleucograma completa poate fi efectuata pentru:

Gasirea cauzei simptomelor precum ar fi oboseala, slabiciune, febra, vanatai sau scadere in greutate.
Diagnosticarea anemiei.
Diagnosticarea policitemiei.
Verificarea prezentei unei infectii.
Diagnosticarea bolilor de sange, cum ar fi leucemia.
Verificarea existentei a prea multe sau prea putine tipuri de celule.
Acest lucru poate ajuta la gasirea altor conditii. De exemplu: prea multe eozinofile pot releva prezenta unei alergii sau a astmului.

2. Proteine serice. Un test pentru proteine serice masoara cantitatea totala de proteine din sange. De asemenea, se masoara cantitatile din doua grupe majore de proteine din sange: albumina si globulina.

Albumina este testata pentru a:

Verifica functia renala si hepatica.
Ne poate spune daca dieta contine suficiente proteine.
Ajuta la determinarea cauzei umflarii gleznelor (edemului) sau a abdomenului (ascita) sau a colectarii de lichide in plamani, care poate cauza scurtarea respiratiei (edem pulmonar).
Globulina este testata pentru a:
Verifica sansele dezvoltarii unei infectii.
Vedea daca o boala de sange este prezenta, cum ar fi mielomul multiplu sau macroglobulinemia.

3. Fosfataza alcalina. Un test pentru fosfataza alcalina (ALP) se face pentru:

A verifica boala hepatica sau afectarea ficatului. Simptomele afectiunilor hepatice pot include icter, dureri de burta, greata si varsaturi. Un test ALP poate fi, de asemenea, utilizat pentru a verifica starea ficatului atunci cand sunt luate medicamente care pot dauna acestuia.
Verificarea unor probleme osoase (uneori gasite pe raze X), cum ar fi rahitismul, tumorile osoase, boala Paget. Nivelul ALP poate fi utilizat pentru a verifica cat de bine functioneaza tratamentul pentru boala Paget sau pentru o deficienta a vitaminei D.

4. Bilirubina. Se efectueaza pentru a evalua functia ficatului si urmareste semnele de boli hepatice, cum ar fi hepatita sau ciroza, sau efectele medicamentelor care pot dauna ficatului. Poate releva o eventuala blocare a conductelor biliare. Acest lucru poate aparea daca sunt prezenti calculi biliari, tumori ale pancreasului sau alte conditii. Diagnosticarea conditiilor care determina o distrugere crescuta a celulelor rosii din sange, cum ar fi anemia hemolitica sau boala hemolitica a nou-nascutului.

5. Proteina C reactiva. Se efectueaza pentru a identifica si a urmari infectiile si bolile care provoaca inflamatii, cum ar fi:

Cancerul ganglionilor limfatici (limfom).
Boli ale sistemului imunitar, cum ar fi lupusul.
Umflarea dureroasa a vaselor de sange in cap si gat (arterita de celule gigant).
Umflarea dureroasa a tesuturilor care aliniaza articulatiile (artrita reumatoida).
Umflarea si sangerarea intestinelor (boala inflamatorie intestinala).
Infectia unui os (osteomielita).

6. Test CD4+. Un test pentru numarul de CD4 + este un test de sange pentru a determina cat de bine functioneaza sistemul imunitar la persoanele care au fost diagnosticate cu virusul imunodeficientei umane (HIV) sau in vederea diagnosticului de certitudine pentru persoanele care sunt suspecte de HIV.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cum interpretam cele mai frecvente analize medicale