Cum ingrijim dintii cand avem gingiile inflamate

Posted by Alin Marinescu on Monday, June 25, 2018 Under: Stiri din Sanatate

 
Afectiunile gingivale reprezinta problema numarul 1 in igiena orala. Acestea sunt cauzate de placa bacteriana, pelicula de bacterii care se formeaza pe suprafata dintilor si care, daca nu este indepartata, se acumuleaza atat supra si subgingival, cat si in spatiile interdentare, declansand procese inflamatorii gingivale. Exista trei stadii ale afectiunilor gingivale: gingivita , parodontita cronica superficiala si parodontita cronica profunda.
 
Primul stadiu al afectiunilor gingivale este gingivita, un proces inflamator al gingiilor, care se manifesta prin sangerari provocate mai ales in timpul periajului dentar. Daca este tratata corect, gingivita este o boala reversibila, netratata insa poate evolua inspre parodontita cronica. In cazul parodontitei cronice superficiale, procesul inflamator penetreaza gingia, iar sangerarile se agraveaza, observandu-se o cantitate din ce in ce mai mare de sange la periaj. Uneori, tesutul gingival incepe sa se retraga. Paradontita cronica profunda este cauzata de prezenta continua a bacteriilor care determina progresia procesului inflamator inspre radacinile dentare, asociata cu distrugerea ireversibila a structurilor ce fixau dintii in oasele maxilare. In acest caz, gingiile sunt rosii si sangereaza chiar in lispa unor stimuli, tesutul gingival se retrage vizibil, iar dintii se misca in alveola.

Ingrijirea zilnica a persoanelor care sufera de afectiuni gingivale trebuie sa fie facuta riguros, utilizand o gama completa de produse, adecvate starii de sanatate bucala, conform recomandarilor primite de la medicului dentist. Periajul dintilor se face de 2 ori pe zi, minim trei minute, utilizand o tehnica de periaj corecta. De asemenea, este foarte important controlul periodic la medicul dentist o data la sase luni. In ceea ce priveste tratamentul, este recomandata utilizarea apei de gura cu clorhexidina, un ingredient antibacterian eficient impotriva sangerarilor, iritatiilor si inflamatiilor gingivale. De asemenea, ar trebui efectuat si un detartraj, o procedura de indepartare a tartrului acumulat atat supragingival, cat mai ales subgingival, care poate fi realizata doar de catre medicul dentist.

In cazul in care parodontita de care suferiti este mai avansata, este posibil ca pungile parodontale care se formeaza prin extinderea inflamatiei catre tesuturile parodontale profunde sa fie mult prea adanci pentru a putea fi curatate doar prin detartraj. In acest caz, poate fi necesara o interventie chirugicala specifica, ce poate fi efectuata doar de catre un specialist in tratarea afectiunilor parodontale intrucat consta in proceduri chirurgicale complexe.

In : Stiri din Sanatate 


Tags: cum ingrijim dintii cand avem gingiile inflamate